22.02.2022 | 09:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Dvojkombinace žacích strojů ve službách rodinné farmy

Miroslav Trčka se svou rodinou a jedním pomocníkem hospodaří v obci Katov na 105 hektarech zemědělské půdy. Pro dosažení vysoké kvality krmiva, určeného pro stádo býků, je zapotřebí provést posečení požadované výměry pícnin v příhodný čas.

V malém počtu pracovních sil je nutností výkonná technologie, a právě takovou může firma Pöttinger nabídnout.  Miroslava Trčku zaujala možnost shazování hmoty od dvou nesených žacích strojů NovaCat na jeden řádek, díky které odpadá potřeba samostatného přejezdu se shrnovačem. V roce 2017 tak strojový park rodinné farmy obohatily hned dva nové žací stroje – čelně nesený Pöttinger NovaCat 301 F v závěsu alpha-motion a vzadu nesený NovaCat 352 CF.

Pozorný čtenář si hned všimne, že ani jeden žací stroj není vybaven zařízením pro souběžnou úpravu píce. Nicméně označení CF u druhého stroje poukazuje na originální řešení firmy Pöttinger, a to je šnekový dopravník Cross Flow. Tento systém souběžné dopravy posečené hmoty na řádek se zcela obejde bez zařízení pro úpravu píce. Boduje díky tomu redukovanou hmotností, což znamená nižší zatížení pro půdu i nižší spotřebu paliva.

Ve srovnání s běžně rozšířeným kondicionérem s ocelovými V prsty, či s válcovým mačkačem, vyžaduje systém Cross-Flow o dvacet procent méně energie. A s pící je manipulováno obzvláště šetrným způsobem. Toho, kdo má zájem alespoň o slabou účinnost na úpravu píce, nové inovativní řešení také potěší. Šnekový dopravník píci při dopravě ke středovému řádku mezi koly traktoru obrací i lehce narušuje a tím urychluje její zavadání.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down