18.03.2022 | 07:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Hudba budoucnosti se rozeznívá již dnes

Cílem robotů Combined Powers není nahradit standardní traktory, ale umožnit vysokou úroveň automatizace polních prací, řekli jejich tvůrci v audio pořadu. A pomoci zemědělcům z problému nedostatku pracovních sil. Tím, že nabídnou stroje s pokročilou automatizací či autonomií.

Trendem současnosti i v zahraničí je pokles počtu podniků, ale nárůst výměry, která se musí zpracovávat na jednu obsluhu. Roboti Combined Powers jsou vlastně nosiče, disponující mnoha senzory. Umějí objíždět překážky, takže je musí umět nejprve detekovat – a to nejen ve volném terénu, ale i v porostu (při sečení). Tak dokáží zabránit i střetu s divokou zvěří.

Roboti Combined Powers umějí na dálku hlásit svou polohu. Zatím se stroje cvičí v podmítce, orbě, přesném setí s přihnojením  (se stroji LEMKEN) a sečení, obracení a shrnování píce (stroje Krone). Další práce budou umět zanedlouho. Tvůrci se také snaží integrovat do robotů umělou inteligenci a přizpůsobit ji podmínkám zemědělství.

Roboti pojíždějí po čtyřech velkých pneumatikách (průměr ráfku 38 palců) a jsou vybaveni řízením všech kol v různých režimech. S velkými koly mohou roboti docilovat dostatečného tahového výkonu při práci s technikou LEMKEN, ale na druhé straně působit šetrně na půdu při sklizni pícnin s technikou firmy Krone. Pohon je dieselelektrický.

Ale takové moderní nosiče otevírají do budoucnosti i možnost dieselový motor nahradit jiným zdrojem energie. Aktuálně je v robotech vestavěný dieselový čtyřválec o výkonu 170 kW, tj. celých 230 k.

Více informací v Mechanizaci zemědělství č. 5/2021.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down