01.04.2022 | 02:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Sklízecí mlátičky a jejich adaptéry

Mechanizovaná sklizeň obilnin, olejnin a dalších plodin je prováděna sklízecími mlátičkami různých výkonových tříd. V současnosti se využívají takřka výhradně samojízdné modely, které se liší výkonem a typem pohonné jednotky, konstrukcí mlátícího ústrojí a způsobem separace zrna od ostatního materiálu. Jednotliví zástupci sklízecích mlátiček se dále liší konstrukcí podvozku a nabízí také řadu sofistikovaných systémů a možností nastavení.

Úspěšná sklizeň jednotlivých polních plodin závisí i na volbě odpovídajícího sklízecího adaptéru. Základ nabídky představuje žací vál určený především pro sklizeň obilnin. Volíme nejen z pracovních záběrů, ale také z různých typů a jejich konstrukčních provedení. Z obecného hlediska můžeme rozdělit adaptéry na plošné a řádkové. Nechybí ani různá speciální provedení, určená především pro dvoufázovou sklizeň, která je pro některé druhy plodin typická.

Konstrukce sklízecích mlátiček

Sklízecí mlátičky můžeme rozdělit podle různých kritérií, přičemž v první řadě jde o konstrukci mláticího ústrojí a navazující provedení systému separace zrna. Základní sklízecí mlátičky pracují s příčně uloženým mláticím bubnem, který se (zejména s ohledem na výkonnostní kategorii) liší šířkou, průměrem a odlišnosti můžeme nalézt i z pohledu konstrukce. Mláticí bubny se konstrukčně odlišují především použitými mláticími segmenty, kterými mohou být různé typy mlatek, a takové provedení využíváme pro sklizeň většiny běžných plodin. Nebo se může jednat o ocelové zuby. Zubové mláticí ústrojí se využívá především pro sklizeň rýže.

Mláticí ústrojí s výše uvedeným typem bubnu popisujeme jako tangenciální a sklízecí mlátičky, které jej používají, označujeme jako tangenciální sklízecí mlátičky. Součástí mláticího ústrojí je dále mláticí koš, který se liší především s ohledem na druh sklízené plodiny. Vyjma provedení určeného ke sklizni obilnin se zpravidla setkáme s koši pro výmlat zrnové kukuřice.

Z hlediska nastavení mláticího ústrojí pracujeme zpravidla s různými otáčkami bubnu a dále pak regulujeme v závislosti na druhu plodiny a podmínkách sklizně vzdálenost mezi obvodem bubnu a plochou koše.

Tangenciální typ mlácení nabízí řadu variant, které se odvíjejí zpravidla od výkonové třídy sklizňové techniky. Základní modely mlátiček disponují mláticím ústrojím tvořeným standardním mláticím bubnem, na který navazuje buben odmítací, jenž zajišťuje plynulou dopravu materiálu do pracovního prostorou vytřásadla. Další variantu představuje rozšíření sestavy mláticího a odmítacího bubnu o buben separační.

Hlavní mláticí buben pak používá mlatky, naopak přídavný separační buben je konstruován jako zubový a pracuje v součinnosti se separačním košem. Někteří výrobci sklízecích mlátiček pracují rovněž s tříbubnovým systémem, přičemž separační buben následuje za bubnem mláticím a celou soustavu uzavírá odmítací buben.

Vyrábí se též různá provedení s více bubny. Z obecného hlediska jde o klasický mláticí buben, který je doplněn soustavou odmítacích a separačních bubnů v různých konfiguracích. Jak separační, tak odmítací bubny se liší zejména z hlediska provedení separačních prvků a můžeme konstatovat, že se zpravidla jedná o systémy tvořené čtyřmi nebo pěti bubny.

Některé sklízecí mlátičky pracují s přídavným bubnem umístěným před hlavním mláticím bubnem a doplněným příslušným košem. Hlavní mláticí buben je pak následován bubnem odmítacím, jehož úkolem je doprava materiálu do pracovního prostoru různých typů vytřásadla. Klasické tangenciální mlátičky pracují s tzv. klávesovými vytřásadly, přičemž jejich provedení koresponduje s výkonnostní třídou. Základní technika disponuje čtyřmi klávesami, přičemž s rostoucí výkonností se setkáme s pěti nebo šesti klávesami. Výkonnější modely nabízí vytřásadla rotační nebo jiný systém výmlatu a separace.

Celý článek ing. Filipa Javorka najdete v Mechanizaci zemědělství 4/2022.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down