04.04.2022 | 11:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Roboti nás zbaví roboty

Slovo robot vymyslel Josef Čapek a Karel Čapek jej použil v divadelní hře RUR. Dnes je tento výraz mezinárodně používaný, a to i v zemědělské technice. V rámci naší republiky je z pohledu robotiky nejznámější platforma Robotti od dánské firmy AgroIntelli. Již tři roky ji domácím zemědělcům předvádí společnost Laeding Farmers, a byť se zatím robota prodat nepodařilo, povědomí o jeho schopnostech stále narůstá.

Začátky přitom nebyly až tak jednoduché a první uvádění do provozu nadělalo jeho prodejcům trochu vrásek. Ve spolupráci s výrobcem se však podařilo problémy vyřešit a v loňském roce již polní robot provedl práce na několika stovkách hektarů. Mezi jeho hlavní činnosti přitom patřilo přesné setí a precizní plečkování porostů. A tyto činnosti bude provozovat i v roce letošním. Připravena je i možnost jeho pronájmu nebo samozřejmě prodeje.

Specifická konstrukce

Polní roboti mohou mít různé konstrukce. Buďto jsou malí a vybavení elektropohonem, nebo jde o traktory upravené pro autonomní provoz. Robotti je něco mezi tím. Se svojí celkovou hmotností okolo 3 tun a pohonným ústrojím se spalovacími motory nemůže konkurovat klasickému traktoru, ale zase má podstatně vyšší výkonnost než malý elektro-robot a díky hydropohonu a natáčení všech pojezdových kol v úhlu 360° má i dobrou obratnost, a to nejen na souvrati, ale i při jízdě v řádcích.

Při pohledu na platformu Robotti se nabízí otázka, proč byl zvolen koncept, který používá nářadí nesené mezi pojezdovými jednotkami robota. Má to své výhody. Třeba tu, že nářadí uchycené do klasického tříbodového závěsu nepřečnívá obrysy stroje, a tudíž při práci nemůže zavadit o překážky, které se na poli vyskytují. Další výhodou, která myslím bude rozhodující, je skutečnost, že nářadí je umístěno blízko středu stroje, kde je i jeho těžiště. Tak dotěžuje rovnoměrně všechna pojezdová kola, a to je důležité. Není tedy potřeba na robota dodávat přídavná závaží, jako je tomu u klasického traktoru, u něhož je pracovní nářadí vždycky až za ním a způsobuje změnu v poměru zatížení jeho náprav.

Dvě verze

Robotti se vyrábí ve dvou provedeních. První má označení LD 1500 a používá dvou motorů Kubota s jmenovitým výkonem 75 k. Nádrž na palivo má objem 100 litrů, vydrží na 17 až 20 hodin provozu. Záleží na tom, jak je robot zatížen, tedy jaké má nářadí a zda odebírá výkon přes PTO, kde je k dispozici 20 kW při otáčkách 540 ot/min, nebo 40 kW při 1000 otáček za minutu. Do tříbodového závěsu lze zapojit nářadí s hmotností do 750 kg a systém pracovní hydrauliky disponuje dodávkou oleje 40 l/min.       

Nová verze robota má označení LR a používá pouze jeden motor o výkonu 75 k. Zato palivová nádrž je větší a 300 litrů nafty vydrží až na 50 hodin provozu. Veze LR nemá vývodový hřídel, zato má výkonnější hydrauliku, která nabízí dva výstupy s průtokem 50 l/min a jeden 12 l/min. Proto může být použit i kapacitně lépe dimenzovaný tříbodový závěs, který má nosnost 1250 kg.*

Celý článek najdete v Mechanizaci zemědělství 5/2022.

Plečkování porostů širokořádkových plodin je vhodnou prací pro robota

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down