07.04.2022 | 05:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kohler KSD je Diesel roku 2022

Motor Kohler KSD 1403TCA získal ocenění Diesel Of The Year 2022 (DOTY). V rámci historie konání této soutěže získala značka Kohler toto ocenění již potřetí. Odbornou porotou vybraný motor je součástí nové řady KSD (Kohler Small Displacement), navržených tak, aby se přizpůsobily všem geografickým oblastem, vyhovovaly všem předpisům po celém světě a byly kompatibilní s různými typy strojů.

Časopis Diesel každoročně uděluje tento prestižní titul nejinovativnějšímu vznětovému motoru. Letos proběhl slavnostní ceremoniál v muzeu značky Kohler v italském městě Reggio Emilia.

Modelová řada KSD obsahuje tři verze motoru a je výsledkem zcela nového a zákaznicky i tržně orientovaného přístupu. Motor je konstrukčně jednoduchý, protože jej lze snadno integrovat se stále komplexnějšími elektronickými systémy, a to podle regionu použití a druhu strojů, k jejichž pohonu bude sloužit. Je pokročilý, protože umožňuje různá přizpůsobení pro všechny pracovní podmínky, a také nabízí možnost výměny dat se sníženým počtem fyzických připojení. Je i univerzální, lze jej přizpůsobit strojům bez nutnosti úprav nebo celkového přepracování.

Co znamená označení 1403TCA? Protože jde o tříválec se zdvihovým objemem 1,4 litru, je jasné co znamenají první číslice. TCA je zkratka pro Turbo Common Rail Aftercooler, což je verze s nejvyšším točivým momentem (120 Nm/1400 ot/min). V nabídce je i provedení TC bez mezichlazení stlačeného vzduchu (105 Nm/1500 ot/min) a dokonce i verze C s atmosférickým plněním (90 Nm/1800 ot/min). Maximální výkony všech verzí jsou stejné a to 18,9 kW (25,7 k), ovšem křivky točivého momentu i výkonu se liší. Nejzajímavější otáčková charakteristika je přirozeně u verze TCA. Díky velkému převýšení točivého momentu je křivka výkonu zcela plochá již od otáček 1800 za minutu. V kombinaci s velkou hodnotu točivého momentu má tak tento motor parametry, které jsou jinak běžné u vyšších zdvihových objemů.

Celý článek najdete v Mechanizaci zemědělství 5/2022.*

Motor Kohler KSD 1403TCA získal ocenění Diesel Of The Year 2022

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down