23.05.2022 | 07:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Jeden senzor, mnoho možností využití

Ceny minerálních hnojiv nyní letí vzhůru. Je tedy zřejmé, že jejich alternativy jsou stále zajímavější. Hodnotu kejdy lze přesněji vyjádřit s pomocí NIR senzoru. Správné využívání kejdy je také dalším krokem k udržitelnému zemědělství.

Významnými aktéry v aplikaci kejdy jsou poskytovatelé služeb. Podobně, jako podniky jen s rostlinnou produkcí, ale nemají žádné vlastní jímky na kejdu. Pro úspěch práce je tedy důležitá logistika: činnost přívozních souprav a aplikátoru musí být perfektně sladěna. A pokud je aplikační stroj vybaven ještě NIR senzorem, pak se ještě dosáhne jistoty, že živiny v konkrétním množství se dostávají skutečně tam, kde jsou zapotřebí. Zadokumentovat to je možné ještě přímo na poli a data zaslat do kanceláře bezdrátově v reálném čase.

Měření obsažných látek v kejdě NIR senzorem má mnoho přínosů. Dřívější metody byly postaveny na odběru referenčního vzorku z jímky za den před zahájením aplikace. Tento jeden vzorek ale vypovídá pouze o vlastnostech v jednom konkrétním dnu. Jak to bude vypadat mnoho hodin či dnů poté, se neví.

Naproti tomu NIR senzor provádí měření online a poskytuje potřebné hodnoty v průběhu aplikace – dokonce každou sekundu. Již díky vysoké četnosti měření se tak získává mnohem vyšší přesnost. Řidič traktoru tak může své cisterně říci, aplikuj tolik a tolik kilogramů celkového dusíku anebo amonného dusíku, a při aplikaci je pak množství živin udržováno konstantně na nastavené úrovni.

Moderní NIR senzor nabízí zemědělcům také společnost John Deere. Pod názvem HarvestLab je využitelný i na sklízecí řezačce, stacionárně v laboratoři či mobilně v autě s možností dojet si na pole, anebo nově i na sklízecí mlátičce k analýze sklízeného zrna – samozřejmě opět online v průběhu sklizně.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down