26.06.2022 | 07:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nový projekt posklizňového zpracování půdy

Správné zpracování půdy po sklizni má značný význam pro redukci výskytu nejen plevelů, ale i onemocnění rostlin. Firma Amazone odstartovala projekt TopCut a plánovala jej představit veřejnosti na veletrhu Agritechnica 2022. Cílem je vyvinout optimální kombinaci nářadí pro ultramělké zpracování půdy, včetně rozdrcení organické hmoty, vytvoření jemné půdy pro podporu klíčení výdrolu i zpětné utužení půdy.

Výsledkem vývoje je nosič TopCut 12000-2 se záběrem 12 m, jenž si v testování odbyl první hektary v roce 2021.  Přitom byl vybaven kombinací zdvojených nožových válců a prutových bran anebo byly mezi válce a brány ještě vloženy zvlněné řezací kotouče. Ty řežou hmotu kolmo na směr řezu válců. Tato kombinace pracovních orgánů se ukázala jako vhodná ke zpracování strniště po sklizni řepky, slunečnice či zpracování porostů meziplodin. Kromě toho ale bude zapotřebí ještě vyvinout takové druhy nářadí, které i za sucha umožní vyprodukovat dostatečné množství jemné půdy v obilninovém strništi, aby semena výdrolu a plevelná semena byla efektivně podněcována ke vzejití.

Nosič TopCut sestává ze tří na sebe navazujících segmentů, které mohou být podle potřeby konkrétního uživatele osazeny vhodným nářadím. Předřazenou sekcí je jednoduchý nožový válec, smyková lišta nebo sekce se zvlněnými řeznými kotouči. V hlavním pracovním poli pak pracuje zdvojený nožový válec. Alternativně tam lze usadit ale také zvlněné řezné kotouče anebo kombinaci z řezných kotoučů a nožového válce. V testování má firma Amazone ještě různé druhy hvězdicových a lopatkových kotoučů.*

Více informací v Mechanizaci zemědělství č. 8/2023.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down