21.06.2022 | 09:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nabízejí prodej, servis i služby

Když jsem obdržel pozvánku na den otevřených dveří společnosti ZZN Polabí, měl jsem namířeno do Kolína. To proto, že už jsem tam jednou byl. Ale den před odjezdem se mi to v hlavě trochu rozleželo a podíval jsem se na pozvánku detailněji. Dobře jsem udělal, neb akce se konala na druhém středisku, které má ZZN Polabí v Chotětově, nedaleko Mladé Boleslavi. Pro návštěvníky tam byla připravena opravdu široká paleta techniky a to jak nové, tak zapůjčené od zákazníků. Některé ze strojů se nevešly ani na dvůr. Vždyť jen traktorů New Holland bylo třináct a to od nejmenšího Boomeru až po největší T8 Genesis.

Volba modelů byla provedena důsledně tak, aby nebyla vynechána žádná z řad a nechyběla ani novinka loňského roku, model T7 HD i několik traktorů z pětkové řady. Dva z nich byly určeny i pro svezení. Jednalo se o modely T5.140 s moderními převodovkami Auto Command a Dynamic Command.

A proč právě tyto dvě převodovky pro srovnání? Obě jsou v principu dvojspojkové, ale Auto Command je převodovka plynulá, zatímco Dynamic Command řazená plně při zatížení. Ovšem plynulostí řazení a možností nastavení automatických režimů Auto Commandu zdatně konkuruje a tak je pro uživatele zajímavou alternativou, která přináší bonus v podobě o něco vyšší účinnosti v přenosu točivého momentu.

Tři mlátičky, tři modelové řady

Krom velkého množství vystavených traktorů mohli návštěvníci zhlédnout i tři sklízecí mlátičky New Holland. Záměrně byly vybrány tak, aby reprezentovaly určitá konstrukční řešení výmlatu a separace. A tak na dvoře v Chotětově stál jeden model z axiální řady CR a jeden z konvenční CX, což jsou stále kombajny New Holand, po nichž je největší poptávka. Třetím do party byla sklízecí mlátička CH7.70, o níž je vhodné se zmínit detailněji. Na stánkách našeho časopisu jsme ji již popisovali, a tak k tomu přidám trochu informací o tom, jak se v minulém roce osvědčila v praxi.

Je to nový stroj, takže asi nepřekvapí, že osvědčila. Ač se jedná o kombajn řekněme střední kategorie disponující motorem o výkonu 374 k, dva rotační separátory pomáhají výrazně zvýšit jeho průchodnost. Výhodou je to, že koše pod rotory jde v jejich koncové části uzavřít a v případě průchodu většího množství slámy s menším množstvím zbytkového zrna tak odlehčit sítům, na něž by jinak putovalo hodně z rotorů propadnuvšího hrubého omlatu. Sítům odlehčuje a průchodnost mlátičky zvyšuje i dělená vynášecí deska.

Problémem pro hybridní kombajn CH7.70 proto nejsou ani výnosy pšenice atakující 10 tun z hektaru, stejně tak sklizňová rychlost 4,5 až 5 km/h a to vše při akceptovatelných ztrátách. V loňském roce, kdy se model TH7.70 představil na různých místech v ČR a při sklizni různých plodin, příjemně překvapil dosaženou výkonností a letos už má svého majitele.

Sklízecí mlátička CH7.70 je postavena na základě modelu CX690 s nímž sdílí většinu konstrukčních celků. Jak již zmíněnou sítovou skříň, tak motor (byť s navýšeným výkonem) zásobník, nebo pojezdové ústrojí či mláticí buben o průměru 607 mm.

Přestože se nejedná o plnohodnotnou modelovou řadu, neb ji zastupuje jen jeden model, v praxi to nevadí. Výrobce i prodejci totiž ani nepředpokládají, že by po těchto kombajnech byla větší poptávka. Můžeme totiž říci, že jejich využití je trochu specifické a ocení je spíše majitelé menších pozemků (doporučený záběr adaptéru je 7,6 až 8,5 m), avšak s vyššími hektarovými výnosy.*

Celý článek najdete v týdeníku Zemědělec.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down