22.06.2022 | 10:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Když prší, i když pršet nemá

Naše republika je malá, přesto rozdíly v počasí mezi její východní a západní částí mohou být značné. Dobře jsem si to uvědomil, když jsem se ve druhém červnovém týdnu chystal na akci firmy Navos Farm Technic s. r. o., zaměřenou na polní oslavu pětasedmdesátého výročí výroby traktorů Steyr a ukázky techniky SIP, která proběhla nedaleko Nového Jičína na kopci s netradičním názvem Puntík. Ráno před odjezdem jsem si pustil zprávy a v nich proběhla informace, že v okrese Nový Jičín napadlo za minulý den téměř 100 mm srážek. Hodil jsem proto do kufru auta holínky a dobře udělal. Ještě když jsem vyjížděl z Prahy, bylo horko, na Vysočině už se zatáhlo a na severní Moravě bylo jen 15 stupňů a lehce pršelo. Organizátorům tato nepřízeň počasí pokazila část z jejich programu, z něhož muselo být vyřazeno aktivní předvádění traktorů Steyr s pícninářskou technikou SIP a mulčovači Tehnos. Z aktivních ukázek se tedy staly jen pasivní, ale i tak se návštěvníci dostavili. Přišlo jich asi 120, zejména z řad již známých zákazníků, kteří tak měli možnost si okouknout nové či zánovní stroje a pouvažovat, jakou část svého strojového parku by mohli obměnit či doplnit.

Pícninářské dny SIP & 75 let traktorů Steyr, tak dlouhý byl název dvoudenní akce, který přesně vyjadřoval její zaměření. V prvním dnu se začínalo odpoledne, ve stanu se mohli návštěvníci občerstvit i poveselit u živé hudby a venku okouknout techniku. Druhý den měl být orientován především na aktivní ukázky strojů (jezdit mělo 13 souprav) včetně možnosti praktického vyzkoušení. Jak jsem již zmínil, počasí plány pořadatelů částečně změnilo a to byla škoda. Předvádět se totiž měly nejen známé stroje, ale i novinka, která měla mít domácí premiéru. Jednalo se o pásový shrnovač SIP Air 900T, který řádkuje píci ze záběru devíti metrů a jenž bohužel bezprostředně po akci musel odjet ho Nizozemska, kde ho čekalo další předvádění.

S tříletou zárukou

Ostatní ukázky techniky nabídly klasický průřez prodávanou technikou, kterou má Navos v sortimentu a která je u zákazníků poptávaná a určená jak pro rozlohou obhospodařovaných hektarů malé zemědělce tak velké koncerny osévající tisíce hektarů.

Jak mi sdělil Lukáš Rozsypal, který byl hlavním organizátorem předvádění, z traktorů Steyr je oblíbená zejména modelová řada Kompakt, nabízející univerzální stroje pro menší soukromě hospodařící zemědělce a z větších traktorů pak Steyr Impuls a Absolut.

Jelikož firma Navos je prodejcem techniky Steyr i Case IH, určitě zajímavé je to, že v rámci ČR je největším prodejcem pásových traktorů Quadtrac, kterých již historicky dodala více než padesát. Pod servisem jich má dnes asi dvacítku a každoročně k nim přibydou dva až tři další.  

A co je žádáno v sortimentu techniky SIP? Podle slov Lukáše Rozsypala jsou to malé i velké stroje. Z těch malých zejména třímetrové žací lišty Disc ALP, které jsou lehké a kombinují dobrou kvalitu výroby s příznivou pořizovací cenou, a z těch velkých je zájem třeba o čtyřotorový shrnovač Star 1250/50T s precizním kopírováním, hydropneumatickým odpružením rotorů, hydraulickým nastavením pracovního záběru či možností upravit dráhu pohybu shrnovacích ramen podle toho, jaký řádek se formuje.  Mezi zajímavé a výkonné stroje SIP lze zařadit i patnáctimetrový obraceč Spider 1500/14T se čtrnácti rotory.

Pro traktory Steyr i techniku SIP platí jedno společné, a sice tříletá záruka poskytovaná od výrobce. To je zajímavý bonus, který dokumentuje kvalitu těchto strojů.*

Celý článek najdete v Mechanizaci zemědělství 7/2022.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down