30.06.2022 | 01:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Automatizace vstupuje do vinic

Společnost Agrotec a. s. je v České republice pevně spojena se značkou strojů New Holland. Od ní nabízí také celé portfolio specializovaných strojů pro vinic. Jako třešinku na dortu představil nedávno Agrotec a. s.  robota Bakus. Autonomní stroj pochází z výroby firmy VitiBot a v České republice ho mohli spatřit účastníci Kázání ve vinici ve vinařství Sonberk v Popovicích pod Pálavou.

Kromě autonomního stroje VitiBot Bakus jsou v sortimentu i další zajímavé kousky a novinky. Například rodina speciálních traktorů New Holland řady T4 byla obohacena o nový nejsilnější model T4.120 V/N/F. Na výstavě Eima byl také představen zajímavý systém elektricky poháněného nářadí.

Robot ve vinici

Práce ve vinici je těžká a vzhledem k charakteru řádků se automatizace některých procesů přímo nabízí. Bakus je výsledkem pětiletého výzkumu a klade důraz jak na ekonomiku, tak na ekologii. Poháněn je elektricky a nabízí řadu inovativních nástrojů pro kultivaci půdy a fytosanitárního ošetření porostu. K dispozici jsou zatím dvě řady, přičemž ta představená ve vinařství Sonberk je ta větší, má označení L a projde i vinicí o výšce 2,2 m. Jeho hmotnost bez nářadí činí 2400 kg a navigován je pomocí dvou antén GPS přijímajících signál RTK.

Stroj je vlastně univerzálním nosičem nářadí a s vhodným nářadím může okopávat vinice, pracovat s rosičem, předřezem nebo ožínačem.

„Je to opravdu univerzální a stoprocentně elektrický a autonomní stroj, jehož nabíjení trvá 2 hodiny,“ říká Leo Čermák, produktový manažer, který má na starost uvedení robota značky Bakus na český a slovenský trh. Baterie mají kapacitu 75 KWh a stroj na jedno nabití dokáže pracovat celých 10 hodin.

Výhodou automatizace je jedno, jak dlouho a kdy stroj pracuje a VitiBot Bakus dokáže pracovat sedm dní v týdnu v denní i noční dobu.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down