25.07.2022 | 06:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Evropská premiéra autonomního robota

AgXeed je mladá začínající společnost, založená ovšem lidmi, kteří mají dlouholeté zkušenosti v zemědělské technice. Zaměřena je na vývoj autonomních technologií, které mají zemědělcům uvolnit ruce od opakující se práce a umožnit věnovat se jiným činnostem.

AgXeed již pokročil ve svém vývoji tak daleko, že může své roboty předvádět v praxi. Takové zajímavé předvádění robota při práci proběhlo v Sadech Starý Lískovec v Brně. Středoevropskou premiéru autonomního robota AGXeed pro sady, vinice a zeleninu organizovala společnost Agri-Precision, která startup AgXeed v ČR zastupuje.

Společnost Agri-Precision byla založena v roce 2011. Je úzce zaměřena na zemědělství. Své zákazníky vybavují pracovníci firmy Agri-Precision autopiloty, nejčastěji na traktory či samojízdné postřikovače, v menší míře také na sklízecí řezačky či mlátičky. Dále instalují i jiné verze satelitních navigací či telemetrické systémy pro sledování strojů na dálku a přenos dat v reálném čase. Firma se zabývá také variabilní aplikací hnojiv a vlastním vývojem elektroniky. Vyvinula vlastní software pro plánování provozu strojů, s nímž se formou služby podařilo zefektivnit provoz techniky již u desítek zákazníků.

Agronomickou část precizního zemědělství zabezpečuje partnerská společnost MJM agro, a. s. Její zástupci se premiéry robota AgXeed také zúčastnili. MJM agro se zabývá odběrem a chemickou i fyzikální analýzou půdních vzorků, jejichž výsledkem jsou mapy variability zásoby živin a půdních fyzikálních a chemických vlastností. Tyto mapy umožňují porovnání nárůstů či poklesů obsahu živin a půdních vlastností oproti výsledkům z předchozího období.

Více informací v Mechanizaci zemědělství č. 9/2022.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down