02.07.2022 | 04:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Využití senzorů v aplikaci hnojiv

Nabídka strojů pro aplikaci minerálních hnojiv je rozsáhlá a výběr vhodného typu není zrovna jednoduchý. V první řadě se odvíjí od výměry půdy, na níž je aplikaci hnojiv zapotřebí provádět, a od požadované šířky záběru v závislosti na tom, jaký rytmus kolejových meziřádků je v podniku využíván. Dále nabízí přední světoví výrobci rozmetadel své stroje v různých variantách, které se liší nejenom způsobem pohonu. Především v oblasti automatické regulace a využívání senzorů učinila rozmetadla střední a vyšší třídy v poslední době velký krok vpřed.

Automatické dávkování hnojiva může být založeno také na zajímavém principu – bez použití tenzometrů. K měření točivého momentu u rozmetadla s hydropohonem slouží nejnovější vysokofrekvenční magnetostrikční senzory. Ty reagují na změnu magnetického pole hřídele, která má souvislost se změnou zatížení hřídele rozmetacích disků. Měření je bezdotykové a včetně přepočtu na točivý moment probíhá ve zlomku vteřiny. Funguje ve velmi širokém rozpětí možného dávkování od 20 do 500 kg/ha. Samozřejmě pro levou a pravou stranu rozmetadla samostatně, takže průtok hnojiva je regulován automaticky na každé straně zvlášť, a to i v závislosti na pojezdové rychlosti traktoru.

Systém funguje se shodnou kvalitou i za jízdy ve svahu a výrazně zvyšuje přesnost dávkování. Umí rychle reagovat v případě, že se změní vlastnosti sypkosti hnojiva a okamžitě rozpoznat a prostřednictvím inteligentního ovládání dávkovacích hradítek též automaticky eliminovat jednostranné blokády a ucpání výpadů. Po odstranění cizího tělesa dokáže systém za velmi krátkou dobu nastavit dávku hnojiva opět na požadovanou úroveň.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down