09.08.2022 | 09:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Systémový traktor slaví 25 let výroby

Traktory typu trac byly vždy traktory se specifickými vlastnostmi. Zrovna tak i Xerion firmy Claas. Narodil se v roce 1997 a pod kapotou měl motor Caterpillar. Xerion 2500 měl jmenovitý výkon 250 k a plynulou převodovku HM08 z vlastní dílny Claas.

Rok 1997 je jedním z milníků pro Claas – sortiment techniky si firma rozšířila o Xerion a s tím i o nový segment produktů. Stalo se tak po dvaceti letech vývoje a testování. Koncept traktoru přinášel enormně vysoké hodnoty užitečné hmotnosti, celkem čtyři nástavbové prostory, originální a komfortní řešení otočného řízení formou otočné kabiny, pojezd s trvalým pohonem všech čtyř kol, která mají shodnou velikost a řízením všech kol s řadou možných režimů.

Velmi rychle si díky těmto vlastnostem Xerion firmy Claas našel řadu prací, v nichž dokázal své přednosti skvěle využít. Ať se jednalo o obratný samojízdný aplikátor kejdy či digestátu, tažný prostředek pro těžké vyvážecí návěsy na cukrovou řepu nebo překládacích návěsů zrna, nosič širokozáběrových žacích kombinací, mulčovačů a dalších strojů, traktor do  agregací s taženými štěpkovači (ať s vlastním pohonem či bez motoru), traktor pro sněhové frézy anebo i jako polní tahač pro širokozáběrové pneumatické secí stroje s přípravou půdy nebo i velkých on-land pluhů.

Do dnešních dnů bylo vynalezeno mnoho možných způsobů využití tohoto silného a těžkého traktoru. S motory Mercedes-Benz mají soudobé Xeriony výkon až 530 k, jenž dokážou spolehlivě přenášet nejen na podložku, ale také na nářadí či nástavby vývodovým hřídelem či svým hydraulickým systémem. V letošním roce může firma Claas slavit výročí 25 let sériové výroby Xerionu.

Více informací v Mechanizaci zemědělství č. 9/2023.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down