23.08.2022 | 11:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Prodávají malé i velké stroje

Společnost AKP je známým tuzemským prodejcem aplikační techniky. Správněji řečeno je prodejcem i výrobcem. V nabídce má totiž jak techniku z vlastních dílen, tak vyráběnou v kooperaci i takovou, kterou jen prodává. A některé ze svých produktů vystavila i na akci Naše pole.


 V centru pozornosti byl samojízdný postřikovač Mazzotti MAF 6240. Tento výkonný model používá motor John Deere s výkonem 300 k, hlavní nádrž s objemem 6600 l a postřikovací ramena se záběrem až 36 m. Krom velké nádrže je jeho předností stavitelný rozchod kol i možnost změny světlé výšky. Obě možnosti vycházejí z konceptu pojezdového ústrojí, které je hydrostatické a využívá dvou hydrogenerátorů a čtyř hydromotorů. Mazzotti je již několik let ve vlastnictví společnosti John Deere a v rámci ČR jezdí asi 130 postřikovačů této značky.

Když opustíme italskou značku Mazzotti můžeme se chvíli zastavit u tažených postřikovačů Pony plus. Jejich výroba probíhá ve spolupráci firem AKP a Greenpon a disponují nádržemi s objemem 2500 až 4200 l a rameny o záběru 18 až 24 m. Jde o stroje jednodušší koncepce, v níž však nechybí některé pokročilejší konstrukční prvky. Například odpružení nápravy pomocí silentbloků, odpružení ramen na paralelogramovém zavěšení, nerezové rozvody postřikové jíchy nebo pět elektronicky ovládaných sekcí trysek (koncové trysky jsou ovládané samostatně) a řídící jednotka upravující nastavenou dávku postřiku podle pojezdové rychlosti, nebo vypínající sekce automaticky podle GPS v traktoru a komunikující přes vlastní ovládací terminál nebo systém ISOBUS.

Kromě modelové řady Pony plus jsou v nabídce firmy AKP ještě tažené postřikovače Jumbo s nádržemi s objemem 5200 a 6200 l a aplikačními záběrem 18 až 30 m a také model pro komunální využití nesoucí označení MT 200, disponující  200litrovou nádrží, pracovním záběrem 3 m a elektrickým pohonem.

Elektropohonem disponuje také tažený elektrický rosič. Pohon jeho šesti ventilátorů i čerpadla pro dávkování postřiku k tryskám je zajištěn dvěma akumulátory s celkovým napětím 24 V a kapacitou 80 Ah, které zajistí provoz stroje po dobu jedné hodiny. Z toho je patrné, že jde o stroj určený pro malopěstitele vinné révy nebo ovocných kultur. Jeho výhodou je to, že nepotřebuje žádný zdroj energie, stačí jej jen zapřáhnout za jakýkoliv malotraktor a začít postřikovat.

Celý článek najdete v týdeníku Zemědělec.*

Uzavřené plnicí zařízení Cleanload Nexus slouží k plnění postřikovačů z obalů používajících uzávěry EasyConnect

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down