26.08.2022 | 09:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Větší výkon, rychlejší sklizeň

Na farmářských dnech GRIMME Farm Days představila německá společnost GRIMME inovovaný tažený dvouřádkový sklízeč brambor Grimme EVO 280. Tento stroj se třemi velkými separátory zaručující veliký výkon a různými adaptéry pro sklizeň brambor, mrkve či cibule, je možné na přání vybavit patentovaným nonstop zásobníkem o objemu až 7,5 tuny.

Tím se výrazně zvýší rychlost sklizně. Navíc díky vysoké překládací výšce a šířce lze mezi sklízečem a přepravním prostředkem dodržet velké odstupy a pohodlně plnit i vysoké vozy během jízdy. Přes velký zásobník nepřekračuje EVO 280 přepravní šířku tři metry. Kompletní homologace zaručuje bez zvláštního povolení provoz na veřejných komunikacích v celé Evropské unii.

Zatím bylo možné sklízeče Grimme EVO 280 volitelně dovybavit nonstop zásobníkem jen na 6 tun, nebo klasickým zásobníkem na 8 tun. Od letošního roku lze tento patentovaný systém dodávat i ke sklízečům s bunkrem o objemu7,5 tuny. Konvenční bunkry a klasické překládací zásobníky se obvykle vyprazdňují v jednom kroku na přepravní prostředek. Pokud je vyprazdňování bunkru přerušeno, protože přepravní prostředek je plný, plodiny zůstávají na překládacím výložníku, dostupný teoretický objem bunkru nelze dále použít a musí se čekat na další přepravní prostředek.

Důmyslný konstrukční princip GRIMME NonstopBunker umožňuje zpětný chod překládacího výložníku, jenž vrátí brambory zpět do zásobníku sklízeče, který může plynule pokračovat ve sklizni. Přitom vrácené hlízy slouží jako „měkké lůžko“ pro následný tok sklízené produkce. Ta je tak chráněna před poškozením a celá sklizeň je k plodinám velice ohleduplná. K dalším výhodám patří krátká doba vykládky asi 45 sekund, což je o polovinu méně než u konvenčních dvoudílných bunkrů. Uživatelé potvrzují zvýšení výkonu až o 30 % v porovnání se sklízeči se standardním bunkrem.

Více se o novém taženém sklízeči Grimme dočtete v Zemědělci č. 35.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down