13.08.2022 | 06:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Legenda u tradičního výrobce

Firma Amazone je tradiční výrobce zemědělské techniky. V roce 2013, kdy prezentovala novou řadu rozmetadel ZA-TS, měla zároveň i příležitost k oslavě, která se jen tak neopakuje: počet prodaných rozmetadel dosáhl jednoho milionu. Rozmetadla řady ZA-TS byly mezitím sedmou generací rozmetadel Amazone ZA, která v průběhu svého vývoje stanovila nová měřítka.

Začátky tohoto úspěšného příběhu byly skromné. Před více než 100 lety se na většině podniků hnojiva na pole rozhazovala ještě ručně. Usnadnit tuto činnost se podařilo zakladateli firmy Amazone, Heinrichu Dreyerovi, který si v roce 1915 přihlásil k patentové ochraně nový typ válcového rozmetadla. Tento stroj, byť vyrobený převážně ze dřeva, se ve srovnání s tehdy používanými řetězovými rozmetadly ukázal jako energeticky méně náročný a preciznější. Rozmetadlo „Michel“ si bylo možné koupit v záběru od jednoho do čtyř metrů a ve všech provedeních stroj dokázal na povrch pole rovnoměrně aplikovat všechny typy používaných hnojiv – suchých i vlhkých. Díky nízkým výrobním nákladům byl „Michel“ dostupný i pro malé farmáře a nalezl tak velmi rychle široké využití.

Obrat s rozmetadly firmě Amazone utěšeně rostl. Již na začátku třicátých let dvacátého století se tato firma ujala prvenství na trhu. V té době již Amazone prodala více než 250 000 svých odstředivých rozmetadel v různém provedení. Stroje byly velmi oblíbené a ještě v šedesátých letech si „Michel“ objednalo více než 10 000 zemědělců. Výroba byla ukončena až v roce 1986.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down