09.09.2022 | 01:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zaostřeno na jednu značku

Společnost Lukrom připravila pro letošní rok velké množství akcí zaměřených na pasivní i aktivní ukázky zemědělské techniky a jedna z prezentací proběhla i na výstavě Naše pole, kde měla rozsáhlou expozici. Krom dvou traktorů JCB Fastrac se v ní zaměřila na techniku Horsch, s jejímž prodejem a servisem nově pokrývá i Pardubický kraj.

Hlavní pozornost poutal přesný secí stroj Maestro CX/CV, který je klasickým příkladem inovativních řešení, která Horsch přináší. Umožňuje setí podtlakovým i přetlakovým systémem, přičemž podtlakový systém je obecně rozšířenější a umožňuje práci i ve vlhčích podmínkách a při nižší hloubce uložení semen. Přetlakový systém vyžaduje dobré podmínky pro setí a jeho výhodu je možnost vyšší pojezdové rychlosti a tím i vyšší výkonnost.

Zajímavostí strojů Maestro je systém Auto Force, který umožňuje automatické udržování nastavené hloubky setí. Pomocí senzorů v zavěšení opěrných kol secích jednotek je měřeno jejich zatížení, a pokud se zvýší nad nastavenou mez, je snížen tlak v hydraulických válcích a botky se odlehčí. Takto je zabezpečena stejnoměrná hloubka setí a tím i rovnoměrné vzcházení.

Další zajímavostí secího stroje Maestro je alternativa v podobě centrálního zásobníku na osivo. Klasické vozíky s oddělnými zásobníky mají nevýhodu v delším čase plnění a také pokud se pracuje na členitých pozemcích, kdy je precizně řízen výsev při dojíždění na souvrať. Pak se některé z vozíků vyprazdňují rychleji. Na stroji Maestro může být využit centrální zásobník osiva s objemem 800 l, který dokáže (díky kratším časům plnění) zvýšit výkonnost stroje až o 15 %.

Samozřejmostí secích strojů Maestro je možnost dávkovat mikrogranulát z centrálního zásobníku, možnost volby různých druhů zamačkávacích kol (např. pro setí cukrovky se používají profilovaná gumová kola), meziřádková vzdálenost 45 až 80 cm a pracovní záběr odpovídající osmi až dvanácti vysévaným řádkům.     

Celý článek bude zveřejněn v týdeníku Zemědělec.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down