09.10.2022 | 06:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zásady používání pneumatik na svazích

Pokud pracujete se zemědělskou technikou na svazích, je nejdůležitější parametr tlak vzduchu v pneumatikách. Běžným rizikem nedostatečně nahuštěné pneumatiky je, že boční síla způsobuje, že pneumatika sklouzne z ráfku. Pokud boční sklon přesahuje 11 stupňů, pneumatiky podléhají silnému mechanickému namáhání bočnice a patky, což vede k poškození a možnému zlomení patky.

Nebo ještě hůře: Pokud používáte například radiální pneumatiky na svazích s doporučenými hodnotami tlaku v pneumatice pro běžné zemědělské použití, pneumatiky nemusí být schopny odolat dodatečné hmotnosti  v důsledku zvýšení boční gravitační síly. To by mohlo vést k potenciálnímu nebezpečnému převrácení zařízení.

Doporučený minimální tlak pro normální podmínky je 0,6 bar (9 psi), ale při provozu na svazích se sklonem až 20 % lze tlak zvýšit až na +25 % bez překročení maximální jmenovité  hodnoty tlaku v pneumatikách. Tlak se musí zvýšit, pokud jde o specifický sklon. Proto se doporučuje provést pečlivou analýzu rozložení zatížení.

Technicky řečeno, během operací na svahu nebo ze sjezdu je několik výhod vyplývajících ze zvýšeného tlaku v pneumatice, jako je lepší přilnavost patky (poskytující větší stabilitu patky na kontaktní ploše patky a ráfku);  snížená flexe bočnice a optimální půdorys na zemi, který usnadní správné odvalování pneumatiky a optimalizuje její trakci.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down