14.10.2022 | 07:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Systémy s rozsáhlým potenciálem

Digitalizace dnes ovlivňuje řadu oborů lidské činnosti. Má velký význam i v zemědělství. Mnoho podniků již elektronické systémy využívá pro usnadnění výrobních procesů. Pod pojmem digitalizace se rozumí převod informací z analogového do digitálního uložení, ale také automatizace činností díky propojení techniky, informací a lidí.

Uživatel strojů, ať je jím poskytovatel služeb anebo zemědělec, pak má k informacím o strojích přístup prostřednictvím webového portálu. Původ těchto portálů bývá v systémech telematiky. Na samém počátku byla snaha o zaznamenávání a vyhodnocování dat z práce sklízecích mlátiček. Za tím účelem byly tyto stroje vybaveny zařízením pro sběr dat, přijímačem satelitního signálu a modulem, který nahrazuje SIM kartu a zprostředkovává připojení mlátičky k internetové síti.

Získané informace přinesly zajímavé výsledky, s nimiž bylo možné činnost a souhru mlátiček dále optimalizovat. Tak byl shodný systém aplikován i na traktory a telematický portál se posunul do role portálu pro řízení činnosti celé flotily strojů v podniku. Dokonce často umožňuje i plánování – díky možnosti schraňovat i údaje o závěsném nářadí (s ISOBUS kompatibilitou i od jiných výrobců) a obsluhách strojů.

Základem tohoto systému je internetový portál. Majitelé strojů jedné značky se do něj mohou bezplatně přihlašovat. Pro založení svého podniku si tam zadají své stroje, ale i své pozemky. Hranice pozemků v digitální podobě si mohou stáhnout z digitální kartotéky honů, anebo alternativně si je mohou i zakreslit. Poskytovatelé služeb si v portálu také mohou vést správu pozemků. Data o hranicích polí si stáhnou z traktorů či jiných samojízdných strojů, s nimiž si jejich řidiči tyto pozemky nejprve objeli.

Více informací v Zemědělci č. 43/2022.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down