07.11.2022 | 06:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nový pohon kol chrání čas i půdu

Dánský výrobce Samson nyní přišel s novým pohonem nápravy. Aplikační cisterny řady Samson PG II Genesis mohou být na přání vybaveny pohonem Samson HPD. Tento pohon umožňuje snížit měrný tlak na půdu, prokluz kol a poškozování půdy na poli přejezdy techniky při aplikaci kejdy či digestátu v obtížných podmínkách, jako jsou svažitá pole či rozbahněná půda.

Nový pohon Samson HPD je založen na tom, že traktor a cisterna spolu vytvářejí vzájemně propojený celek. Přídavnou trakci soupravě poskytuje pohon, který je umístěný na jedné z náprav podvozku. U dvounápravových cisteren je tou hnací nápravou ta přední, u třínápravových je pak pohon umístěn na nápravě prostřední.

Přenos výkonu se uskutečňuje prostřednictvím speciálně k tomu účelu vyvinuté řemenové převodovky. Tato převodovka se vyznačuje jednoduchou konstrukcí a robustností. Má název Power Drive a je spojena s čerpadlem pro vyprazdňování cisterny. Převodovka je poháněna od zadního vývodového hřídele traktoru.

Protože samozřejmě se požadavky na výkon pohonu mění, disponuje nový pohon Samson HPD plně automaticky fungující regulací přenášeného výkonu. Pohon kol cisterny činí tato automatika uživatelsky přívětivým, napomáhá zvýšení komfortu pro obsluhu při práci a zvyšuje i přesnost při udržování předepsaného dávkování hnojiva. Obsluha zadá v průběhu jízdy požadovanou úroveň přenášeného výkonu na nápravu cisterny do ovládacího počítače Samson SlurryMaster 8000. Poté bude již automatický systém přizpůsobovat rychlost otáčení kol na nápravě cisterny aktuální dopředné rychlosti jízdy celé soupravy a regulovat úroveň přenášeného výkonu podle aktuálních podmínek.

Více informací v Mechanizaci zemědělství č. 12/2022.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down