09.11.2022 | 02:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Lemken předvedl v Rusovcích své novinky

Společnost Lemken uspořádala koncem letošního léta na pozemcích Podílnického družstva Dunaj v Rusovcích svůj Polní den inovací s jasným cílem - představit zákazníkům novinky v oblasti zpracování půdy, setí, přihnojování a plečkování jak ve výrobním programu Lemken, tak i dceřiné společnosti Steketee. Během uplynulých dvou let, kdy pandemie podobné akce neumožnila nových strojů přibylo, a tak se na ně pojďme postupně podívat.

Na úplném začátku Polního dne jsme měli možnost vidět statické ukázky strojů Steketee. Nizozemského specialistu na výrobu strojů pro mechanickou likvidaci plevelů koupil Lemken před více než třemi lety. Prezentovány byly dva stroje, i když v jednom případě budeme mluvit spíše o systému, než o stroji jako takovém.

Mechanické ničení plevelů v meziřádcích nabírá stále na významu. Hodně podniků však ještě disponuje staršími plečkami, které jsou schopny vykonávat práci na více než vyhovující úrovni, ale něco jim přece jen chybí. Tím něčím může být navádění pomocí kamerového systému. Steketee myslí i tyto potenciální zákazníky a tak nedávno přišla s univerzálním naváděcím kamerovým systémem na paralelním posuvném rámu, s označením Steketee ECSteer. Systém je dostupný pro rozdílné druhy pleček a sestává ze dvou normovaných tříbodových závěsů, jedna strana se agreguje s traktorem a druhá s plečkou. Následně systém funguje na principu výkyvných ramen, díky kterým se může nářadí posouvat v rozsahu 20 cm vpravo/vlevo, zatímco rychlost posuvu je manuálně nastavitelná. Řízení pomocí kamerového systému umožňuje stroji rozlišovat mezi kulturními plodinami a plevely na základě různých odstínů zelené nebo barevného spektra RGB. Kamera snímá 1 - 5 řádků a dokáže rozeznat kulturní plodiny o velikosti jednoeurové mince. Obsluha ovládá rám ze svého sedadla pomocí joysticku nebo kamerového systému řízení IC Light. Díky tomu může stroj automaticky pracovat ve vzdálenosti do dvou centimetrů od rostliny. Díky tomuto kamerovému systému může plečka pracovat při rychlosti 12–15 km/h.

Druhou předvedenou novinkou z výrobního programu Steketee je plečka IC-Weeder s integrovaným systémem navádění tzv. nočním viděním. Díky kamerovému systému, který pořizuje 20 snímků za sekundu dokáže plečka přesně určit pozici každé jednotky. Jedná se o tvz. vario-plečku, čili jednotlivé plecí jednotky dokáže obsluha po rámu posouvat směrem doprava/doleva a stroj přizpůsobovat meziřádkovým vzdálenostem 75,35, popřípadě i 25 cm. I když dnes většina podniků v hustěsetých obilninách neplečkuje, stroj se dodává už s přípravou i na tuto operaci, které se zřejmě v budoucnosti nevyhneme. Předvedený model disponoval mechanickým nastavením pracovní hloubky a mechanickým zahlubováním pracovních orgánů, ale na přání lze plečku vybavit i hydraulickým přítlakem na pracovní orgány a například ji dodat ve verzi se section-control. V takovém případě dokáže IC-Weeder na souvrati zvedat jednotlivé pracovní elementy, nebo je opětovně zapojovat do pracovního záběru. Plečku lze v zadní části vybavit různými kryty úhlových nožů (podle stadia porostu), různými prsty na drolení hrud, ničení plevelů a narušování půdního škraloupu.

Celý článek Ladislava Závodského najdete v Mechanizaci zemědělství 10/2022.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down