09.11.2022 | 03:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Přesné setí, cesta k vyšším výnosům?

Pěstování řepky je stále spojeno s dobrou rentabilitou a její výnosy jdou nahoru, především díky použití výkonných hybridů. Stejně jako u všech polních plodin však výnos významně ovlivňuje i správná agrotechnika, jejíž součástí je i vhodná organizace porostu, která zabezpečí maximální využití potenciálu osetých ploch.

Tradiční systém setí řepky je založen na využití klasických secích strojů a řádků vzdálených nejčastěji 12,5, nebo 15 cm. Tato vzdálenost je však vhodná především pro pěstování obilnin. S ohledem na mohutnosti současných rostlin řepky je lépe použít rozteč větší. Někdy se proto využívá meziřádkové vzdálenosti 25 cm, častěji to však bývá 40 až 50 cm, tedy rozteč, která je jinak obvyklá při zakládání porostů cukrovky a spojená s přesným setím. Takové řešení již přináší lepší výsledky a průkazné zvýšení výnosů. Spíše okrajovou záležitostí je využití „kukuřičné“ rozteče 70, nebo 75 cm, což už optimální rozmístění rostlin nezajistí, protože byť jsou do řádku naseté přesně, pro dosažní cílového počtu okolo 35 až 40 rostlin na m2 u liniových odrůd (nebo 20 až 25 u pravých hybridů) jsou v řádku umístěny blízko sebe.

Další variantou je využití rozteče řádků 37,5 cm. Přesné setí do takto vzdálených řádků umožňují například secí stroje Kinze 3500 a i tato rozteč se s ohledem na habitus rostlin řepky jeví jako výhodná. Proč taková podivná meziřádková vzdálenost? Vysvětlení je jednoduché a spočívá v tom, že Kinze 3500 je primárně přesným secím strojem na kukuřici s meziřádkovou vzdáleností 75 cm. Přidáním druhé řady výsevních jednotek je však z této rozteče možné udělat meziřádkovou vzdálenost poloviční, což je právě 37,5 cm.

Secí stroje Kinze jsou americké provenience a tam má dlouhou tradici setí bez zpracování půdy. Do takových podmínek jsou proto uzpůsobené a to použitím známých coltrů zpracovávajících pouze úzký pásek půdy do něhož je následně prováděn výsev. Mimoto jsou krajní sekce vybavené hydraulickým dotěžováním, což pomáhá dodržet stejnoměrnou hloubku setí i v náročnějších podmínkách.

Výsevní ústrojí je podtlakové, ale může být i mechanické a pohon výsevních jednotek je mechanický, nebo elektrický. V obou případech lze jednotlivě vypínat jednotlivé výsevní jednotky při dojíždění na souvrať či zvolit variabilní výsevek (při mechanickém pohonu se používají elektromagnetické spojky).

Nedílnou součástí výbavy stroje jsou rozměrné zásobníky na kapalné, nebo granulované hnojivo, které se může dávkovat souběžně se setím.

Provozní pokusy

To, že precizněji založený porost zajistí vyšší výnos se dá očekávat. Naskýtá se však otázka, jak významný bude tento rozdíl. Napovědět mohou čtyři provozní pokusy, které byly provedeny na čtyřech lokalitách v rámci ČR. Jejich společným jmenovatelem bylo založení několika parcel s přesným setím s roztečí řádků 37,5 cm (Kinze 3500) a to v rámci pozemků na nichž byla řepka oseta tradičním způsobem, tedy s využitím klasických secích strojů s meziřádkovou vzdáleností 15 cm. Na celém pozemku byly následně aplikovány shodné agrotechnické zásahy a při sklizni byly jednotlivé pokusné parcely samostatně sklizeny a vyhodnoceny.

V ZD Klenovice na Hané byl založen pokus s řepkou odrůdy Rapool Temptation. Výsevek jednotlivých variant pokusu činil 250, 350 a 450 tis jedinců na hektar. Kontrola byla seta klasickým secím strojem s výsevkem přibližně 530 tis jedinců na hektar (přepočteno podle HTZ). Na fotografiích je dobře patrná vyšší vyrovnanost porostů v průběhu vegetace u přesně setých pokusů i konečné rozmístění rostlin se silným spodním patrem, které je vidět po sklizni na vzniklém strništi. 

Tab. 1 – Výsledky pokusu Klenovice na Hané (setí 24. 8. 2021, sklizeň 13. 7. 2022)

HybridVýsevek (rostlin/m2)Sklizňová plocha (m2)Výnos (t/ha)  
Rapool Temptation256904,39
Rapool Temptation356605,02
Rapool Temptation456245,34
Rapool Temptation53*176 000**4,00

*Setí klasickým secím strojem, řádky 15 cm

**Celková výměra pozemku

Celý článek najdete v Mechanizaci zemědělství 10/2022.*

Porost setý přesným secím strojem Kinze 3500 s roztečí řádků 37,5 cm. Na levé straně výsevek 350 tis. jedinců na hektar, na pravé 450 tis. /ha. Klenovice na Hané 11. 4. 2022

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down