14.11.2022 | 07:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pomoc dronů ve změněných klimatických podmínkách

Inovativní pilotní projekt chytrého zemědělství v hornorakouském vinařství Nussböckgut funguje již přes rok ve spolupráci se společnostmi Dronetech a Huawei, které plánují uplatnění projektu i dalšími subjekty, například obcemi nebo firmami.

Postupné uplatnění nových technologií napojených na sítě 5G v tuzemské agronomii potvrdil profesor Ing. Josef Soukup, CSc., děkan Agrobiologické fakulty České zemědělské univerzity. „Tyto technologie jsou již nějakou dobu postupně zaváděny do praxe také v České republice. Sběr a přenos dat lze provádět různými způsoby podle konkrétních podmínek, samozřejmě i s využitím nových sítí 5G,“ uvedl.

Podmínky pro pěstování plodin se v tuzemsku v posledních letech značně změnily. I zde jsou plodiny ohrožovány novými, invazivními škůdci a vlivem intenzivního zemědělství je vyžadováno jejich zvýšené hnojení. Dopad na lokální agronomii má i další často se vyskytující jev – sucho. Oblasti jižní Moravy jsou v letních měsících zasaženy sezonním suchem, jež vyžaduje častější a delší závlahy. Odběr vody z lokálních zdrojů na zavlažování ale ještě více přispívá k vysušení půdy a krajiny. K cíleným dodávkám vody mohou také zde pomoci monitorovací drony s využitím 5G sítí. Dron zjistí, které plodiny usychají a potřebují závlahu. Zemědělci tak neztrácejí čas zdlouhavou detekcí suchých plodin a následnou závlahou, ale rovnou zavlažují pouze vybrané rostliny, ať již manuálně nebo pomocí automatizované techniky.

Neustálé snižování pořizovacích cen potřebných technologií zůstává proto hlavním cílem technologických společností, mezi něž patří i Huawei. S nepřetržitým technologickým vývojem a hromadnější výrobou se jejich cena bude pravděpodobně v blízké budoucnosti snižovat. Zároveň se zvýší efektivita úspor plynoucích z využívání těchto chytrých technologií. Nové technologie 5G v tom otvírají pomyslnou cestu ve všech odvětvích.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down