05.11.2022 | 06:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nový samojízdný aplikátor kejdy se prohání v ČR

Holandský výrobce Vervaet organizuje v ČR Vervaet Tour – předvádění novinky, samojízdného aplikátoru kejdy Vervaet Quad 550 u zájemců.

Dvounápravový aplikátor Vervaet Quad 550 se pyšní řadou zajímavých konstrukčních prvků. K sání, míchání či výtlaku kejdy slouží čerpadlo s rotujícími písty Vogelsang o průtoku 9000 l/min (na přání 13 000 l/min). To je umístěno vpředu vpravo. Předváděný stroj byl vybaven sacím ramenem bez turboplniče, ten ale může být v rameni také instalován. Rameno umožňuje nasávání hnojiva z andoku, ale i z jímek.

Nasávaná kejda jde z ramene do čerpadla a poté do nádrže, která má objem 21 000 l. Při aplikaci pak prochází čerpadlem a z něj pak vnitřkem nádrže do řezací hlavy Vogelsang. V prostoru pod kabinou stroje se nachází velké, hydraulicky ovládané šoupátko, jímž se řídí průtok hnojiva. Řidič si také může nastavit, že požaduje naplnění nádrže například do dvou třetin, a po dosažení tohoto objemu se sání automaticky vypne. Velmi užitečná je hodnota o tom, kolik metrů ještě se strojem ujede na zbývající objem hnojiva v nádrži. Tuto hodnotu vidí obsluha stále na terminálu.

Samotnou aplikaci může provádět široká škála aplikátorů, od hadicových až po provedení pro podpovrchové zapravení hnojiva (talířové nebo radličkové či také Strip Till). V tomto ohledu spolupracuje Vervaet s renomovanými výrobci aplikátorů v Evropě.

Předváděný stroj byl vybaven talířovým aplikátorem o záběru šesti metrů. Talířový aplikátor dokázal při jedné jízdě zpracovat zmulčovaný porost hořčice a ještě podpovrchově zapravovat kejdu v dávce 16 krychlových metrů na hektar. Přitom v kabině nebyly znát téměř žádné rázy, obsluha tam má komfortní prostředí. Řidič si může také zvolit, že chce závěsem na aplikátor vyvíjet přítlak, a jak velký.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down