07.11.2022 | 06:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Robustní a inteligentní samojízdný aplikátor kejdy

Dvounápravový aplikátor kejdy Quad 550 od holandského výrobce Vervaet se pyšní řadou zajímavých konstrukčních prvků.

Aplikátor pojíždí na nápravách značky OMSI. Přední je výkyvná, zadní pevná. Nápravy jsou obuté do velkých VF pneumatik Michelin CerexBib 2 o šířce 900 mm, které zajišťují spolehlivou trakci. Zároveň je aplikátor šetrný k půdě díky jízdě v krabím chodu. Kvůli možnosti krabího chodu (vpravo nebo vlevo) je závěs pro aplikátory výkyvný. Výkyv správným směrem provádí elektronika automaticky.

Hydrostatický pohon zajišťuje dvojice čerpadel, uložených těsně u motoru. Každé z nich pohání jednu nápravu. Díky tomuto řešení může mít Vervaet Quad 550 inteligentní protiprokluzový systém.

V rámci Vervaet Tour se výkonný aplikátor předváděl na poli Zemědělského družstva Haňovice na Olomoucku. Dávka kejdy činila 16 krychlových metrů na hektar. Při této dávce dokáže vyaplikovat 90 krychlových metrů za hodinu a 800 krychlových metrů za den. Prokluz na mokrém porostu hořčice se pohyboval u přední nápravy nula procent a u zadní nápravy jedno procento. Otáčky motoru při aplikaci za jízdy po rovině činily 1400/min, za jízdy do kopce se zvýšily, ale nastavenou rychlost 15 km/h v tempomatu aplikátor udržoval stále. I když obsluha rychlost jízdy změní, elektronika přizpůsobí průtok kejdy tak, aby nastavená dávka zůstala zachovaná.  

Stroj může být z továrny vybaven systémem centrální regulace tlaku vzduchu v pneumatikách, ovládaném z kabiny. V kabině za jízdy téměř nebyly znát žádné otřesy, a to ani za jízdy vyšší rychlostí. Kabina je také příjemně tichá a prostorná. Řízení v souběžných jízdách řidič přenechával navigaci Autopilot firmy Trimble. Anténa navigace byla umístěna vzadu na nádrži, kde nedochází k jejímu příčnému posuvu při aktivaci krabího chodu. Řízení stroje v režimu krabího chodunečinilo navigaci Trimble žádné problémy.

Předvádění u zájemců o tuto novinku bude ještě pokračovat až do konce sezóny.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down