10.11.2022 | 06:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Roboti se prezentují na EIMĚ

Digitalizace zemědělství pokračuje. Organizátoři veletrhu EIMA 2022 připravili pro návštěvníky speciální oblast EIMA Digital, kde jsou na jednom místě k vidění především autonomní roboti.

Francouzský výrobce Naio Techologies tam má velkou expozici s mnoha roboty. A to od malého typu OZ 440, vhodného pro práci například v zelinářských provozech, přes pásového robota JO, jenž si poradí ve vinicích s úzkým sponem, až po velký model Naio TED. Ten má hmotnost již 1600 kg a zvládne i vinice se širším sponem.

TED dokáže zajistit velké množství práce ve vinohradech při mechanické kultivaci. Oproti využívání herbicidů proti plevelům se ušetří nemalé prostředky a zároveň je i přístup k životnímu prostředí šetrnější. Zároveň TED respektuje i kulturní rostliny – díky preciznosti své práce. Naio TED dokáže pracovat autonomně po dobu osmi hodin, takže jeho majitel si může kultivaci vinic vhodně plánovat. Robot se nechá jednoduše nastavovat i používat. Univerzální montážní rám nabízí možnost připojení různých druhů nářadí.

Posledním robotem byl Orio, osazený nářadím pro mechanickou kultivaci porostů. Orio je něco jako autonomní nosič nářadí pro kultivaci na polích. Všichni roboti Naio umí pracovat autonomně s RTK přesností. Po zadání vstupních dat je robot odvezen na pole, zapnut a pak již je při své práci zcela samostatný. Po skončení práce na poli dojede na předem určené místo a ohlásí se uživateli.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down