11.12.2022 | 07:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pohled do zákulisí vesmírného výzkumu

Zajímavou akci nyní připravila Agentura EU pro Kosmický program (EUSPA): Dny otevřených dveří. Letošní ročník proběhl s podtextem “Pozoruj, naviguj, komunikuj”, což jsou zároveň hlavní činnosti lidí ve vesmíru. Návštěvníci z řad veřejnosti se mohli dovědět, jak složky Kosmického programu EU Galileo, EGNOS, Copernicus, GOVSATCOM, Space Situational Awareness a brzy i IRIS2 pomáhají v každodenních situacích.

Mnoho zajímavých informací přinesla přednáška. Kromě ní ale byly součástí dvoudenní akce také digitální instalace a nevšední zážitky, které představily Kosmický program EU i agenturu EUSPA. Zvláštní důraz byl kladen na přínos programu pro řešení změny klimatu. Akce nabídla nejen zajímavé semináře a zábavný vzdělávací program, ale i příležitost promluvit si s odborníky EUSPA o kariérních možnostech a podnikání v oblasti vesmíru.

Pod zkratkou EUSPA se skrývá agentura Evropské unie, decentralizovaná v České republice. Působí u nás od září 2012. Centrálu má agentura v Praze, pobočky v jiných evropských zemích, jako je Německo, Francie či Španělsko.

Příprava jejího působení u nás dala mnoho práce po celou řadu let. Má tři stovky zaměstnanců, a to i mnoho zahraničních; podíl zahraničních zaměstnanců stále roste. Současně se i rozšiřují kompetence agentury. Nyní již funkce agentury přesahují družicový navigační systém a zahrnují již i komunikaci mezi družicemi a dálkové snímkování Země. Agentura má svůj program rozdělen na různé oblasti, například železniční dopravu, silniční dopravu, letectví, automobilový průmysl či také zemědělství tak, aby bylo dosahováno úspor.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down