16.12.2022 | 01:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Duch sadů a vinic

V loňském roce se na trhu objevila nová modelová řada traktorů BCS nesoucí název Spirit 70. A protože Spirit je v překladu duch, nabízí se otázka, co tímto označením výrobce sledoval. Spirit však bylo i označení vozítka, co šest let jezdilo po Marsu. Smysl označení nové modelové řady traktorů tedy není moc zřejmý, avšak to není podstatné, důležitější je to, co mohou traktory svým uživatelům nabídnout, a na to se pokusí ve stručnosti odpovědět tento článek.

Traktory modelové řady Spirit 70 jsou nabízeny ve třech provedeních, která se liší nikoliv výkonem motoru (jak bývá zvykem), ale způsobem řízení. Verze AR používá kloubové, provedení RS řízení kol přední nápravy a varianta DualSteer kombinaci obojího. Z provedení RS vychází též traktory MT, což jsou speciály pro horské oblasti vyznačující se vyšší svahovou dostupností.

Systém řízení DualSteer je unikátní záležitost. Kloubové řízení je přes táhla propojeno s řízením kol přední nápravy, aby oba tyto systémy fungovaly synchronně. Tím lze kola přední nápravy natočit v úhlu až 70° vůči nápravě zadní a významně tak snížit poloměr otáčení.

Jen s filtrem částic

Pohonnou jednotkou všech Spiritů je čtyřválcový motor Kohler se zdvihovým objemem 2,5 l a nejvyšším výkonem 63 k. Používá přeplňování, čtyřventilovou techniku rozvodu, vstřikování Common rail a též filtr částic pro splnění emisního limitu Stage V. Tlumič výfuku a filtr částic jsou schovány pod kapotou motoru, takže nijak nepřekáží ve výhledu.

Je zvláštní, že u speciálu, kde se klade důraz na rozměry je použit čtyřválcový motor, navíc s vyššími jmenovitými otáčkami. Dosahují hodnoty 2600 za minutu. Jejich nastavení lze provádět pedálem i otočným ovladačem, který funguje jako ruční plyn a třetí možností je využití tlačítka konstantních otáček.

Jako výbava na přání je nabízen systém SCS, který kombinuje elektromagneticky ovládaný ventilátor chlazení umístěný za hlavním chladičem s ventilátorem elektrickým, který je před ním a má reverzní otáčky. Pokud se hlavní ventilátor vypne a elektrický zapne, dochází k vyfoukání nečistot na vstupní mřížce chlazení a to v manuálním, anebo automatickém režimu.

Nová převodovka

Nové převodové ústrojí používá reverzaci při zatížení a k tomu čtyři synchronizované převodové stupně v kombinaci se třemi rychlostními rozsahy. Ovládání spojek je možné pedálem, páčkou reverzace, nebo tlačítky na reverzační a řadicí páce. Standardem je pohon všech kol a uzávěrky diferenciálů. Bržděná jsou kola zadní nápravy a to pomocí mokrých lamelových brzd. Jejich ovládání může být propojeno s ovládáním pojezdových spojek. V takovém případě dochází po sešlápnutí brzdového pedálu k rozpojení pojezdu i k brzdění. Po uvolnění pedálu brzd se traktor opět rozjede (systém Brake & GO).    

Celý článek najdete v Mechanizaci zemědělství 1/2023.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down