17.12.2022 | 02:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Už nejen pneumatiky

Společnost BKT je známá výrobou širokého sortimentu pneumatik. V současné době má v nabídce více než 3200 provedení určených především pro zemědělskou, komunální a stavební sféru, primárně tedy pro mimosilniční použití. Od letošního roku se nabídka rozšiřuje i o pásy určené pro zemědělské traktory.

Ti kdož zavítali na veletrh SIMA si jistě mohli všimnout ragbyových míčů, které si řada návštěvníků odnesla a symbolizovaly skutečnost, že BKT je důležitým sponzorem MS v ragby, které se v tomto roce bude konat ve Francii. Ti, co se o šišaté míče nezajímali, si mohli všimnout několika novinek, z nichž jednu můžeme označit za vpravdě průlomovou.

Pět druhů pásů

Jak již bylo zmíněno v úvodu, BKT vstupuje na zemědělský trh též s nabídkou pásů. První produkt Agriforce BK T71 je pásem určeným pro čtyřpásové jednotky traktorů a disponuje rozměry 18" x 6" x 44, má tedy šířku asi 46 cm a primárně je určen pro pásové traktory jezdící v širokořádkových plodinách, nebo pásové traktory s nižším výkonem. Další čtyři velikostní verze, které pokryjí běžné šířky pásů pro tahově náročné činnosti, jsou již ve vývoji.

Výhodou pásů BK T71 by měla být především flexibilita spojená se zvýšenou odolností vůči opotřebení, proříznutí či roztržení, daná použitím speciální směsi a též čtyřvrstvým ocelovým kordem. Pásy budou vyráběny v indickém závodě ve městě Bhuj a krom zemědělské verze je v přípravě i varianta pro stavební techniku.

Nové výzvy

Další novinka, určená pro traktory z vyšších výkonových tříd, má označení Agrimaxfactor. Dezén běhounu této pneumatiky je vylepšen zvětšenou délkou, změněnou orientací i úhlem záběrových zubů za účelem zajištění lepší ovladatelnosti a komfortních jízdních vlastnosti.

Dobrou odolnost zajišťuje mimořádně pevná kostra vyrobená z polyesteru, který nahrazuje často používaný nylon. Konkrétně jde o šest polyesterových pásů a čtyři pevné polyesterové vrstvy.

Jako první traktorová pneumatika má Agrimaxfactor logo „E-READY“ jakožto znamení závazku BKT k elektrické mobilitě, který bude dále rozšířen na další produkty spadající do kategorie, kde může být přítomen elektrický pohon. Elektrovozidla totiž představují nové výzvy pro konstrukci pneumatik. Zejména dosahovaný točivý moment vyžaduje potřebu nových dezénů běhounu a směsí, které jsou schopny lépe odolávat opotřebení.

Agrimaxfactor  je zatím k dispozici ve třech verzích a to 600/70 R 30, 710/70 R 42 označených indexem nosnosti a symbolem rychlosti 173 D a též 710/70 R 42 s indexem nosnosti a rychlosti 176 D. Ve vývoji je nejméně dvanáct dalších velikostí, které budou připraveny k uvedení na trh v první polovině roku 2023.

Celý článek najdete v Mechanizaci zemědělství 1/2023.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down