No ACF gallery field data found
18.12.2022 | 02:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Servisní technici jsou naše zlato

Koncem listopadu uspořádala společnost Strom Praha slavnostní otevření svého nového obchodně-servisního střediska ve Smiřicích. Nachází se v těsném sousedství původního areálu, v němž byla historicky v nájmu (původně jako Terop Smiřice) a z něhož se přestěhovala do vlastních, nových a mnohem velkoryseji dimenzovaných prostor. To reálné přestěhování proběhlo sice o něco dříve než slavnostní otevření, ale oslava v podzimních dnech, kdy již skončily polní práce, měla své opodstatnění. A na počtu návštěvníků to bylo znát.

Protože odborných programů se stručnými či detailními popisy stojů John Deere, Bednar, Pronar či Kramer již bylo letos dosti, byli jich návštěvníci střediska ve Smiřicích ušetřeni. Asi bych to ušetření měl napsat spíše do uvozovek, ale kdo se chtěl něco odborného dozvědět, měl k tomu příležitost a to individuální. A ta je možná nejlepší.

Nejen ti vpředu

A co tedy mohli návštěvníci vidět? Samozřejmě slavnostní přestižení pásky či kráká vystoupení osob spjatých s firmou Strom Praha. Například Ladislava Bednáře, Pavla Fialy, Jaroslava Pinkase, Františka Humpolíčka, nebo Jiřího Hostinského, který je vedoucím divize Strom východ zahrnující střediska v Helvíkovicích, Šumperku a Smiřicích. A na pódiu se objevil i vedoucí smiřického střediska Rostislav Fikáček. Ten si k sobě pozval i všechny zaměstnance. Od administrativních až po servisní techniky. A protože tu posledně jmenovanou skupinu nazval jako naše zlato, použil jsem toto označení i do názvu tohoto článku. Nakonec specialistů na opravy zemědělské techniky je stabilní nedostatek, přitom úkoly na ně kladené se stále zvyšují, tak jak roste technická úroveň opravovaných strojů. A opravy zemědělské techniky s sebou přinášejí i vekou různorodost v servisovaných strojích, nutnost práce nejen ve vymezených hodinách a při řešení závad u zákazníků ne vždy v optimálních podmínkách.  

Aktivní ukázky

V doprovodném programu se předvedl nový vířivý dynamometr firmy ATX Dyno, a byť se jednalo o nejmenší model, spolehlivě stačil k tomu, aby krátce odbrzdil motor traktoru John Deere z osmičkové řady. Motorová brzda byla efektně umístěna na zakrytované korbě Toyoty Hillux.

Jde i o bezpečnost

Výstavba nového obchodně-servisního střediska je finančně náročná záležitost obzvláště v současné době, kdy ceny stavebních prací a materiálů významně narostly. Ovšem do budoucích let se jistě vyplatí. A nejde přitom jen o to, že na větší ploše lze servisovat vícero strojů najednou. Jde i o další faktory, mezi nimiž nechybí lepší pracovní prostředí a vyšší bezpečnost práce. Bylo to vidět i přímo v hale, kde bylo schválně necháno několik traktorů v částečně rozebraném stavu, jejichž části zbavené pojezdových kol byly podepřeny různými moderními zvedáky, které je bezpečně udržují v nastavené poloze, nebo s nimi umožňují i popojet. 

Firma Strom Praha zaznamenala v letošním roce rekordní prodeje zemědělské techniky a slibná perspektiva se jeví i pro rok příští. Neomezený růst však neexistuje a tak nutně časem přijde i pokles v nastaveném tempu. Servis, opravy, školení obsluh to vše ale pojede dál. A v novém prostředí smiřického střediska i s vyšší efektivitou práce. A jistě i na ostatních střediscích, kterých je nyní v ČR více než čtyřicet a na nichž pracuje 230 mechaniků, přičemž pro rok 2023 je v plánu navýšení jejich počtu na 250, zatímco před dvěma roky jich bylo jen 170.

Celý článek najdete v týdeníku Zemědělec.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down