02.01.2023 | 06:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pokrok u autonomních strojů

Firmy Krone a Lemken představily v roce 2021 koncepční studii autonomního zemědělského nosiče nářadí (VTE), který se skládá z pohonné jednotky a různých kombinací pracovních nástaveb. Inovativní studie, kterou oba výrobci definují jako budoucí doplněk standardizovaných pracovních postupů, byla úspěšně testována v pracovním nasazení při podmítání, orbě, setí, sečení, obracení a shrnování. Studie má název Combined Powers.

Obě firmy pokračují ve vývoji studie. Aby mohly nosiče nářadí (VTE) na poli efektivně a především bezpečně pracovat, vybavují je inženýři obou společností nejnovější technologií senzorů a analýzy. Mnoho z těchto systémů se nyní nachází ve stádiu vývoje a v rámci testovacího provozu se bude dále zdokonalovat.

Největší výzvou v dalším vývoji autonomního zemědělského nosiče nářadí (VTE) je pokrytí všech oblastí potenciálního rizika – a to pokud možno co nejprecizněji. Kupříkladu, jak je možné strojně zpracovávat rozličné parametry pole a louky s rozdílnými výškami vzrůstu rostlin? A jak se nechají rozeznávat překážky v porostu, s nimiž má i člověk problémy je vidět? To jsou otázky, s nimiž se vývojáři v současnosti zabývají.

Základem celé senzoriky, která nachází uplatnění na jednotkách VTE, je tzv. LiDAR. Jedná se o laserový trojdimenzionální scanner, který je schopen měřit odstup od překážek i pojezdovou rychlost. Namísto radiových vln jako u radaru využívá LiDAR precizních paprsků laseru. Dále se u jednotek VTE využívají stereo kamery, s jejichž pomocí se získávají 3D topografické mapy. Myslitelné je též využití klasických radarových systémů a ultrazvuku. V rámci výzkumného projektu AI-TEST-FIELD jsou nyní tyto možnosti prověřovány.

Další krok dopředu spočívá v tom, že firmy Krone a LEMKEN vybavují různé závěsné stroje, adekvátní svou velikostí výkonu autonomních nosičů, dalšími senzory pro zjišťování případných poruch a kontrolu kvality práce nářadí. Cílem těchto snah je zajistit provoz souprav bez přerušování a při trvale vysoké kvalitě práce.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down