13.01.2023 | 07:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Na prahu blízké budoucnosti

Během loňského V.I.P. setkání TOP podniků na zámku Zbiroh, které připravila společnost AGRI CS, doplnil slavnostní večer odborný program zaměřený na techniku Case IH. Současnost i pohledy do budoucna se týkaly mlátiček a dvoufázové sklizně obilovin, precizního zemědělství, telematiky, systémů strip-till nebo no-till Pro a samozřejmě také vyspělých traktorů.

Traktorové technice Case IH se ve svém vystoupení věnoval produktový manažer Ing. Pavel Novák. Více než sto hostů seznámil nejen se současnými traktory, ale i s jejich vývojem a trendy. V jeho podání si odbyla českou premiéru také největší novinka, a to traktor Case IH Puma 260.

Společnost AGRI CS má kompletní portfolio traktorů, od viničních s výkonem 50 k po největší pásový traktor o výkonu 692 koní. A široká je i nabídka výbavy u jednotlivých modelů. Tak například u modelové řady Maxxum si mohou zemědělci vybrat jak traktor za dva miliony korun, tak o milion korun dražší model s kompletní technologickou výbavou.

Současným trendem je vzdálený přístup neboli telematika. Řady traktorů Quatrac, Magnum a Optum jsou už vybaveny telematikou AFS Connect a letos vstoupí do této rodiny i modelová řada Puma. Zároveň tyto stroje dostávají od výrobce prodlouženou záruku tři roky nebo 3000 motohodin. A co si můžeme za telematikou představit? „Monitorování, nastavování, rozhodování a sdílení dat,“ zdůraznil Pavel Novák. „Přes počítač v kanceláři nebo mobil má řídicí pracovník přehled o pracovních úkolech, vykonané práci, celkové výkonnosti i spotřebě. Zároveň s řidičem traktoru sdílí údaje o poli, například má přehled o aplikovaném množství hnojiva či spotřebě osiva a tyto podklady pak slouží k dalším agronomickým zásahům. Nebo je může poskytnout kontrolním orgánům. Prostřednictvím vzdáleného přístupu je také možné poslat pracovní soupravu na daný pozemek a obsluha podle zaslaných linií začíná pracovat. Provoz strojů a práci řidičů lze tak lépe a rychleji organizovat.“

Celý článek naleznete v Zemědělci č. 3.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down