01.02.2023 | 06:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nové kompaktní traktory se širokým využitím

Jedním z finalistů soutěže TOTY 2023, kategorie Best Utility, byl i traktor New Holland T5.100S. Jedná se o zástupce modelové řady, kterou tento výrobce uvedl na podzim 2022 jako novinku. Řada kompaktních traktorů T5S zahrnuje dva modely se jmenovitým výkonem 90 a 100 k. Cílem této řady je posílit segment výkonů 90 až 120 k novými, robustními a výkonnými stroji s jednoduchým ovládáním.

Řada T5S jsou mnohostranně využitelné traktory s rozvorem 2350 mm a hmotností přibližně čtyř tun. Nové traktory rozšiřují sortiment modelové řady T5 s výkony motoru v rozpětí 80 až 140 k, kam nyní patří i řady T5 Utility DualCommand, T5 ElectroCommand, T5 DynamicCommand a T5 AutoCommand. Traktory těchto řad mají společné výkonné motory a hydraulický systém. Odlišují se v celkových rozměrech, hmotnosti, nápravách, převodovce, obutí i provedení kabiny.

K pohonu dvou modelů řady T5S slouží rovněž nově vyvinutý čtyřválcový motor FPT F5 Stupeň V o objemu 3,6 litru. Oproti motoru Stupeň IIIB 3,4 l narostl zdvihový objem. Maximální točivý moment je k dispozici při nízkých otáčkách 1300/min a je o deset procent větší, než u motoru předchozího. V jednom kompaktním celku jsou sdružena zařízení pro úpravu spalin: dieselový oxidační katalyzátor (DOC), filtr pevných částic (DPF) a systém selektivní katalytické redukce (SCR). Optimalizovaný filtr pevných částic (DPF) dokáže zachytit více pevných částic při nižších teplotách motoru. Celek ATS se vejde pod kapotu motoru, nijak neomezuje výhled z kabiny a je bezúdržbový. Také instalace čelního nakladače je jednoduchá.

Traktory New Holland T5S nabízejí různá provedení mechanické převodovky. Základem je reverzační skříň 12x12 rychlostí, pokud se doplní plazivými převody, pak má 20x20 rychlostí. Reverzace je v provedení mechanickém anebo jako Powershuttle, tedy se změnou směru jízdy měkce a rychle bez použití spojkového pedálu. Traktory jsou vybaveny hydraulickým systémem s dvojicí hydrogenerátorů: s průtokem 36 l/min pro řízení a druhým s průtokem až 82 l/min. Nové čerpadlo MegaFlow urychlí pohyby čelního nakladače, ale i zdvih tříbodových závěsů.

Traktor New Holland T5.100S byl prezentován na veletrhu EIMA 2022.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down