16.02.2023 | 06:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vynálezcům se dostalo zvláštního uznání za jejich přínos

Bratři Cyril a Louis Kellerovi, kteří vynalezli první kompaktní nakladač na světě (později známý jako smykem řízený nakladač Bobcat), byli v roce 2023 uvedeni do Národní síně slávy vynálezců (National Inventors Hall of Fame, NIHF) v USA. Tato prestižní instituce každoročně oceňuje vynálezce, podporuje kreativitu a rozvíjí ducha inovací a podnikání. 

V 50. letech 20. století bratři Cyril a Louis společně provozovali malou dílnu a kovárnu v Minnesotě v USA, ve které vyráběli a opravovali stroje pro místní farmáře. Jeden z farmářů je oslovil s potřebou samohybného nakladače, který by byl dostatečně lehký, aby se dal zvednout do druhého patra stodoly, a dostatečně malý, aby dokázal sbírat materiál kolem opěrných sloupů stodoly. V roce 1957 zkonstruovali Kellerovi tříkolový nakladač se dvěma hnacími koly vpředu a kolečkem vzadu – předchůdce moderního smykem řízeného nakladače.  

Nakladač zaujal pozornost společnosti Melroe Manufacturing Company (nyní Bobcat), která Kellerům nabídla, aby předvedli svůj vynález na jejím stánku na státním veletrhu v Minnesotě v roce 1958. Po úspěšném předvedení na veletrhu získala společnost Melroe Manufacturing Company exkluzivní výrobní práva na stroj na základě licenčních poplatků a najala bratry Kellerovy, aby doladili konstrukci a uvedli stroj do výroby.  

Více informací v Mechanizaci zemědělství.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down