27.01.2023 | 10:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Loňský exotický finalista soutěže Traktor roku

Do soutěže o titul Traktor roku bývají často posílány stroje stále ze stejných stájí. Evropský trh je více či méně zabraný známými výrobci a nové jméno se na něm objeví jen sporadicky. V loňském ročníku jsme měli to štěstí, že do soutěže byl přihlášen model Basak 5120 Red Power turecké společnosti Basak Tractors. A co víc. Basak 5120 se dostal do finále a my jsme tak měli možnost vyzkoušet si ho v praxi přímo v jeho domovině.

Za traktorem Basak 5120 jsme vyrazili do Turecka, kde jsme měli tu čest navštívit i výrobní podnik v Sakaryi. I když na našem trhu je značka jen málo známá, výrobní podnik má letitou tradici a produkuje ročně 30 000 traktorů.

Basak 5120 Red Power

Model Basak 5120 jsme si mohli vyzkoušet v praxi. K dispozici jsme měli dva modely, jeden s rotačními bránami, druhý byl agregován s pluhem. Práce to nebyla lehká, ale oba stroje si s ní poradily dobře a ukázaly svou sílu. Model Basak 5120 je osazen motorem Deutz TCD se zdvihovým objemem 3,6 l splňujícím emisní normu stage V a dodávající stroji maximální výkon 120 koní. Maximálního točivého momentu 480 Nm dosahuje traktor v otáčkách 1600 za minutu. Výkon je převáděn mechanickou převodovkou ZF-TPT11 se čtyřmi stupni řazenými pod zatížením a elektrohydraulickou reverzací.

Hydraulický systém je se snímáním zatížení a pro externí okruhy je rezervován průtok až 100 l /min. K dispozici jsou tři mechanicky a jeden elektricky ovládané ventily. Na zadní závěsu unese traktor pěkných 5450 kg, vepředu pak 2200 kg a samozřejmostí je zadní vývodový hřídel a možnost výbavy předním vývodovým hřídelem. Zkrátka parametry traktoru Basak 5120 mu dávají možnost snadno plnit všechny úkoly.

Dojmy z jízdy

Neváhala a vlezla do kabiny. Interiér je jednoduchý, ale všechno, co potřebujete, hravě najdete a zastánci mechanického traktoru bez zbytečné elektroniky by mohli být dokonce nadšeni. Kabina je mechanicky odpružena a na přání je pneumaticky odpruženo i sedadlo řidiče.

Co se mi líbilo, byl pocit z práce. I přesto, že podmínky pro zpracování půdy nebyly úplně nejlepší, traktor měl sílu a neváhal ji použít.

V době dopisování tohoto článku je již jasné, že Basak 5120 Red Power se traktorem roku v kategorii Best of Utility nestal, ale i přesto si myslím, že své zastánce by si mohl v Evropě hravě najít.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down