02.02.2023 | 01:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Autonomní překládání zrna

Autonomní systémy se v zemědělství začínají objevovat stále častěji. Na veletrhu SIMA byl představen jeden z nich, který vychází ze spolupráce firem Case IH a Raven. Je montován do traktoru Magnum a jeho cílem je autonomní překládání zrna od sklízecích mlátiček.

Je známo, že dobrá logistika sklizně je nutnou podmínkou adekvátní výkonnosti sklízecích mlátiček. Použití překládacích vozů je tak dnes již běžná věc a začínají se používat i systémy, které řidiči překládací soupravy pomáhají zjišťovat, jaké naplnění zásobníků mají jednotlivé sklízecí mlátičky, aby věděl, ke které z nich má nejdříve vyrazit.

Systém Raven Autonomy montovaný do traktoru Case IH Magnum dokáže pracovat autonomně, byť nadřazenou kontrolu nad ním má obsluha sklízecí mlátičky. Kombajnér mu nejprve zadá hranice pozemku, které se načtou z navigačního systému sklízecí mlátičky, z něhož traktor bez řidiče též pozná jaká část pozemku již byla sklizena a kudy tedy může jezdit. Dále se mu určí místo, kde bude docházet k překládce zrna do odvozních prostředků a je též nutné, aby do mapy pozemku byly zaneseny trvalé překážky, jakou jsou třeba sloupy elektrického vedení.

Kombajnér si pak ve vhodnou chvíli (přes tablet či jiné mobilní zařízení) zavolá překládací vůz pro vyprázdnění obsahu zásobníku sklízecí mlátičky. Není asi překvapivé, že při vysýpání dochází k synchronizaci pohybu odvozní soupravy se sklízecí mlátičkou, což je systém, který Case IH představil již před několika lety.

Výhody autonomního provozu soupravy traktoru s překládacím vozem lze spatřovat ve dvou rovinách. Jednak dochází k úspoře pracovní síly a dále k zefektivnění procesu sklizně. A nezbytným doplňkem je samozřejmě datový výstup, díky němuž lze sledovat pohyb soupravy v reálném čase, spotřebu paliva, rychlost a další údaje nejen o překládací soupravě, ale i sklízecích mlátičkách. Dá se předpokládat, že autonomní provoz traktoru bude brzy možný v rámci USA, jeho využití v Evropě bude zřejmě ještě chvíli omezovat platná legislativa.

Zajímavý produkt spolupráce mezi Case IH a firmou Raven byl představen i výstavě na Farm Progress Show 2022. Jedná se o rozmetadlo minerálních hnojiv na samojízdném nosiči nástaveb Case IH Trident 5550 s technologií Raven Autonomy a mělo by jít o první autonomním rozmetadlo pracující v zemědělství. Jeho princip práce spočívá v definovaném pohybu po pozemku s využitím konstantní rychlosti jízdy, avšak variabilní dávky až čtyř komponentů, které lze rozmetat současně. O bezpečnost provozu se stará radar a několik kamer snímajících prostor okolo rozmetadla.

Obě inovace představují významný milník ve zrychleném úsilí o vývoj autonomních produktů Case IH a naznačují jasnou cestu po níž se bude ubírat zemědělství v blízké buducnosti. Autonomní rozmetadlo je použití v reálném zemědělství o něco blíže, omezená série by se k farmářům měla dostat již v tomto roce. Opět se dá předpokládat, že první kusy budou dodány do USA, kde je legislativa autonomním systémům více nakloněna.*

Systém autonomní překládky zrna od sklízecích mlátiček zvyšuje produktivitu práce 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down