04.02.2023 | 02:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nástup autonomních systémů do lesnictví

Lesnictví se dlouhodobě potýká s odlivem pracovníků na pozicích lesních dělníků či pracovníků v pěstební činnosti. Důvodem jsou nedostatečné finanční a náročné pracovní podmínky. To se promítá do nezájmu mladší generace o uvedený obor. Příchod mladších pracovníků je tak velmi nízký.

Druhou rovinou je rozvrat smrkových a borových porostů vlivem největší kůrovcové kalamity, umocněné periodou sucha. Obnova lesů se neobejde bez kvalitních lesních dělníků a pracovníků na všech úrovních. Z hlediska správného fungování krajiny je nezbytná rychlá obnova poškozených lesů. Rozsah poškozených ploch a nedostatek pracovních sil celý proces obnovy výrazně oddálí.

Odliv pracovníků je spatřován v celé řadě oborů, proto je požadované zajištění stále častěji spojováno se zaváděním autonomních prvků. Proto také nasazení robotů do reálných provozů nabízí významné příležitosti pro efektivitu výroby. Významný potenciál je spatřován v nahrazení lidské práce, včetně vykrývání mezer při nedostatku vhodné pracovní síly.

Zavádění autonomie a robotiky reaguje na připravované legislativní návrhy ohledně budoucnosti společné zemědělské politiky po roce 2020. Významným impulzem bude rovněž Aplikační dokument ke Koncepci státní lesnické politiky do roku 2035. Ve směřování hospodaření v lesích se počítá rovněž s cílem posílit význam vzdělávání, výzkumu a inovací v lesním hospodářství. Současná vize nástupu robotických systémů, požadavku na sběr a zpracování velkého objemu dat, kontrolu vstupů a prudký nástup výpočetní techniky, složitých senzorických systémů a vyspělých algoritmů realizovatelných mnohdy i na běžném hardware mobilních telefonů nebo minipočítačů zapadá koncepčně do vývojového směru, kterým je podpora digitalizace zemědělství včetně lesnictví.

Zcela jiný přístup

Nástup samosprávných systémových struktur nám dává příležitost rozvinout zcela novou řadu zemědělských zařízení, založenou na autonomních strojích, které umí dělat ty správné věci na správném místě ve správný čas a správným způsobem. V rámci fóra InclusiveGrowth zazněly názory na perspektivu moderních technologií od předních konzultačních firem (Brini, 2017). McKinsey&Company uvádí: “Vývoj pokročilých technologií je formován dvěma technologickými trendy: velkými daty a pokročilými analytickými schopnostmi na jedné straně a robotikou – leteckými snímky, senzory, sofistikovanými predikcemi počasí na straně druhé.

„Tradiční rozhodování založená na zkušenostech budou nahrazena algoritmy vycházejícími z naměřených dat. Místo fyzické obchůzky a kontroly pozemků bude několik zaměstnanců rozhodovat z kancelářského pracoviště na základě pravidelného monitoringu z autonomních bezpilotních prostředků a dalších strojů, které pracují na úrovni jednotlivých rostlin. To vše s předpokladem významné úspory vstupů. Významný nárůst a především přijetí smart technologií, které integrují BIG data, analytické nástroje, bezdrátovou komunikaci, vyspělou techniku včetně molekulární biologie se předpokládá už do roku 2030” (The Boston Consulting Group).

Technologie, jako jsou moderní senzory a monitorovací zařízení, mohou nyní zemědělcům nebo lesníkům umožnit sledovat plodiny přesněji a mnohdy nepřetržitě. Pro účinné zapojení těchto technik bude nezbytné, aby přední místa zaujaly technologie IoT. Internet věcí by měl umožnit převýšení pouhého zlepšení stávajících zemědělských procesů; musí zavádět inovace, které překonají tradiční kompromisy. Odhaduje se, že s novými technickými možnostmi má internet věcí potenciál zvýšit produktivitu práce do roku 2050 o 70 %. Detailní monitoring, tvorba modelů a včasná signalizace umožní v rozhodovacích procesech optimalizovat vstupy.

V současné době rovněž řada mechanizačních prostředků naráží na své limity pro nasazení z důvodu hmotnosti nebo rozměrů. Lehčí stroje, oproti stávajícím mechanizačním prostředkům, zmírní problémy s utužováním půdy a erozí.

Celý článek doc. Milana Kroulíka najdete v Mechanizaci zemědělství 2/2023.*

Na snímcích pozemku jsou vyznačeny trajektorie reálných jízd a jejich optimalizovaný návrh. Na další dvou obrázcích je vizualizace návrhu lesního robota.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down