03.02.2023 | 03:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Duplo A pro lepší distribuci kejdy

U aplikace kejdy je důležité, aby živiny (konkrétně dusík) zůstaly v půdě a neemitovaly do atmosféry. Pokud je možnost aplikace přímo do půdy, je to ideální. Alternativou nizkoemisní aplikace kejdy na orné půdě je použití aplikátorů s vlečnými hadicemi, na jejichž koncích jsou aplikační botky. Takové aplikátory mají většinou rozteč hadic 25 cm. Problém přichází, když je kejda hustá nebo třeba při více přejezdech v jednom řádku. Hnojivo zůstává v pásech a může docházet ke zhoršení růstu plodin.

Specialista na kejdovou techniku firma Zunhammer to pro své travní aplikátory vyřešil vynálezem koncovky Duplo. Nástavec ve tvaru písmene ypsilon se jednoduše namontuje na konec hadice namísto smykové botky a proud kejdy je tak rozdělen do dvou tenkých pásů s roztečí řad 12,5 cm.

Novinkou posledního vývoje je podobná koncovka Duplo pro aplikátory vhodné pro aplikaci kejdy na orné půdě. Nová aplikační botka dostala název Duplo A.

Nová aplikační botka dostala název Duplo A

Ližiny odolné proti opotřebení

"Ze zkušeností s aplikační botkou Duplo "G" na travní porosty jsme věděli, že tento systém funguje spolehlivě a bez ucpávání. Proto jsme hledali řešení s již osvědčeným dílem Y z koroziodolného plastu," vysvětluje Sebastian Zunhammer.

I v tomto případě má zařízení tvar písmene ypsilon a tok kejdy je tak rozdělen na dva rovnoměrné tenké pásy. Konstruktéři společnosti Zunhammer navíc navrhli novou odpruženou vidlici se dvěma vyměnitelnými ližinami pro vysoké zatížení v terénu. Ližiny nesou váhu aplikátoru, klouzají po poli a aplikační koncovky procházejí skrz porost.

Intenzivní provozní testy potvrdily dlouhou životnost koncovek Duplo "A" (polní) a technologii lze od roku 2023 objednat jako volitelnou výbavu u všech nových aplikátorů Zunhmmer.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down