12.02.2023 | 06:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Precizností k úsporám a vyšším výnosům

CultiWise je název české společnosti se sídlem v Brně. Firma působí ryze v oblasti precizního zemědělství. Pěstitelům nabízí možnost vyzkoušet si nový způsob variabilní aplikace pesticidů. Lokální aplikací například herbicidů jen na místa, kde se vyskytují plevelné rostliny, lze ušetřit náklady na nákup přípravků i životní prostředí.

Pro sběr dat firma využívá několik různých cest. Jednak jsou to satelitní snímky (jako podklad pro tvorbu předpisových map pro hnojení), dále půdní vzorkování či výnosové mapy. Největší rozlišení poskytují snímky z dronu, ale čím více je k dispozici zdrojů, tím je lepší obraz o aktuální situaci. V ideálním případě se různé zdroje kombinují. Zákazníci společnosti si mohou ze široké nabídky zvolit oblíbené zdroje dat a postupně na ně navazovat novými postupy.

Pozemek, kde má dron provádět snímkování, mu lze jednoduše vymezit na počítači v kanceláři. Dron pak při práci dokáže sám vyrovnávat působení větru a automaticky kompenzovat změny světelných podmínek. Nevadí mu oblačnost ani déšť, je tedy využitelný téměř kdykoli. K fotografiím přiřazuje RTK data o poloze a snímky se přenášejí přímo z kamer dronu (pomocí USB disku, resp. paměťové karty). Rozlišení snímků z dronu je nesrovnatelně lepší, než ze satelitů. Obraz je tedy hezčí, ale zároveň lze snímky využívat i pro cílené aplikace, například přímo na rostliny plevelů.

Moderní dron byl představen na Semináři o precizním zemědělství společnosti Leading Farmers CZ v Choťovicích, obě firmy úzce spolupracují.

Více informací v Mechanizaci zemědělství 3/2023.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down