Během VIP setkání top podniků na zámku Zbiroh, které na konci loňského roku uspořádala společnost AGRI CS, doplnil slavnostní večer odborný program zaměřený na techniku Case IH. Současnost i pohledy do budoucna se týkaly také sklizňové techniky včetně dvoufázové sklizně obilovin. Tomuto tématu se věnoval produktový manažer Ing. Roman Nedoma.
„Sklizeň plodin je u zemědělců vyvrcholením celoročního snažení,“ řekl přítomným Roman Nedoma. „Nejde jen o množství či kvalitu produkce, ale také o ekonomické parametry sklizně. A proto jsme se začali zabývat ekonomikou provozu jednotlivých strojů. Navíc AGRI CS přichází s řadou komplexních technologií sklizně, neboť se v České republice pěstuje stále více speciálních plodin. Není tedy žádnou náhodou, že počet prodaných sklízecích mlátiček Case IH v České republice i na Slovensku stále roste.“
A proč zemědělci volí sklízecí mlátičky Case IH? Podle produktového manažera je za tímto trendem řada důvodů: špičkový produkt ohleduplný ke sklízenému zrnu, příznivá ekonomika provozu, spokojení uživatelé, komplexní řešení sklizně a samozřejmě také inovace. Proto přibývá stále více zemědělců, kteří mlátičkám Case IH věří a vidí v nich vlastní úspěšnou budoucnost.
„Velkou pozornost věnujeme i ekonomickým parametrům sklizně,“ zdůraznil Roman Nedoma. „Pokud chtějí být zemědělci úspěšní, musejí dosahovat požadovaných výsledků a být ziskoví. A k tomu jim sklízecí mlátičky Case IH výrazně napomáhají. Mohu potvrdit, že provozní náklady jsou u našich kombajnů suverénně nejnižší, v průměru necelých 11 eur na tunu, zatímco u konkurenčních strojů je to o téměř čtyři eura více. Co je také důležité, pro sklízecí mlátičky Case IH je typická jejich jednoduchost, takže se nechají rychle a levně připravit na sklizeň. A ještě jeden parametr úspěšnosti je velice důležitý. Jde o ohleduplnost ke sklízenému zrnu. Když jsme se před pěti lety začali bavit o šetrné sklizni, zajímalo to jednoho z deseti zemědělců, který tento parametr vnímal jako podmínku úspěšné ekonomiky hospodaření. Dnes je to důležité pro pět či šest pěstitelů z deseti.“*
Celý článek naleznete v Zemědělci č. 7.