Základem kvalitní travní či jetelové senáže jsou rostliny. I ta nejlepší technika může jen přispět k zachování obsažných látek a vitamínů ve sklízeném krmivu. Proto péče o porosty objemných krmiv hraje podstatnou roli. Cílem správného agronomického přístupu a využívání moderní techniky a technologií je produkce krmiva, bohatého na energii a s dobrou stravitelností.
Výškou sečení se také na dlouho dopředu určuje složení travního porostu a ve chvíli sklizně úspěch při konzervaci zavadlé píce z důvodu obsahu příměsí. Zároveň na výšce sečení závisí také pracovní výška u následných sklizňových strojů, jako jsou obraceče, shrnovače a lisy či senážní návěsy nebo řezačky. Při sečení na příliš nízké strniště se do krmiva dostane příliš mnoho zeminy. Přímá souvislost mezi obsahem popelovin v píci a výškou sečení prokázala již řada praktických srovnání. U píce, sklízené sečením na nízké strniště, se zároveň i snižuje nutriční hodnota. Silážovatelnost je z důvodu zvýšeného podílu půdy v krmivu velmi negativně ovlivněna.
Zvláštní pozornost se správně zvolené výšce sečení doporučuje věnovat v případě, že se ke sklizni použije žací stroj se zařízením na souběžnou úpravu hmoty (prstový kondicionér nebo válcový mačkač). Žacími disky a noži uvolněná půda je působením kondicionéru či mačkacích válců ještě více promísena s krmivem. Tak je negativní vliv příměsí na silážovatelnost píce ještě výraznější. Proto se doporučuje zcela se zříci využívání zařízení na souběžnou úpravu hmoty, je-li třeba sklidit louky s velkým množstvím krtin či poškozené od myší. A pokud se sečou travní porosty v normálním stavu žacím strojem s kondicionérem, pak je vhodné výšku sečení ještě zvětšit o jeden centimetr. Tím se zabrání promísení a nalepování půdy na píci.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!