21.03.2023 | 07:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Slavné lisy slaví třicáté narozeniny

Na otázku, jak co nejvíce zefektivnit skladování a také přepravu velkých objemů slámy či sena na velké vzdálenosti, odpověděli výrobci sklizňové techniky zahájením vývoje lisů na obří hranolové balíky. Rozměry lisovací komory přitom zvolili tak, aby se hotové balíky vešly do dvou řad za sebou na ložnou plochu nákladního automobilu. Ložná plocha tak byla dokonale využita.

Velké lisy byly vhodným sklizňovým strojem pro velké výměry, a tak není divu, že první stroje tohoto druhu přišly na svět v USA. Uvedla je tam na trh firma Hesston Cooperation v roce 1978. Evropské výrobce nový koncept zaujal a postupně se přidali – mezi nimi i firma Krone. Konstruktéři ve Spelle se tradičně spoléhali na vlastní vývoj.

První lis na hranolové balíky představila firma Krone na veletrhu Agritechnica na podzim 1993. Tak se zrodil Krone BiG Pack, legenda ve svém oboru. Asi málokterý z inženýrů firmy Krone v té době tušil, že BiG Pack se rychle rozšíří do zemí celého světa a bude úspěšně dobývat i Ameriku. Zářná kariéra čekala na BiG Pack i v domovském Německu, kde si u jinak velmi náročných sedláků získal pověst stroje, s nímž je radost lisovat balíky.

První generace lisů Krone BiG Pack měla lisovací kanál 80 cm vysoký a 80, resp. 120 cm široký. Přišla v oboru velkých lisů s některými novinkami, s nimiž se u zemědělců v Evropě dařilo rychle získávat popularitu. Jištění se u téměř celého stroje obešlo bez střižných kolíků. Pomocí vačkové spojky byl vůbec poprvé jištěn nejen sběrač a setrvačník, ale i kasač. Kromě jednoduché nápravy byla poprvé možná i náprava tandemová (výbava na přání).

Více informací v Mechanizaci zemědělství č. 4/2023.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down