24.03.2023 | 11:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Co nabízí moderní technika?

Únor bývá měsícem, kdy se na polích ještě moc nepracuje, a z tohoto důvodu také měsícem, v němž začínají dny otevřených dveří firem zaměřených na prodej zemědělské techniky. Jeden z nich proběhl v půlce února na středisku firmy PEKASS, které se nachází nedaleko Roudnice nad Labem.

Toto nové prodejně servisní středisko u dálnice D8 bylo otevřeno v roce 2014 a od té doby se postupně rozvíjí. Zajímavé objemy prodejů proběhly zejména v posledních dvou letech a kupříkladu loni zaznamenali obrat 100 mil. Kč.

A jak to vypadalo na dni otevřených dveří? Řečeno slovy klasika, účast byla hojná a návštěvníci pocházející především z řad stávajících zákazníků zaplnili celou servisní halu. A v ní se mohli prostřednictvím prezentací seznámit s hlavní technikou od firem Horsch a JCB, což jsou pro PEKASS stěžejní značky.

Je pravdou, že v minulém roce se konalo velké množství akcí zaměřených na předvádění techniky Horsch, ale i JCB a naše redakce se většiny z nich zúčastnila. Pokusím se tedy neopakovat, co již bylo napsáno dříve, nebudu ani popisovat technické detaily jednotlivých strojů, ale spíše se zkusím zaměřit na celkový koncept obou z výše uvedených značek a trendy, které nabízejí pro moderní zemědělství.

Při prezentaci techniky Horsch byl velký prostor věnován aplikační technice. Má to svůj důvod, neb právě aplikace chemických látek je oborem, který doznává poměrně dynamického rozvoje, jenž cílí na vyšší preciznost práce. Té se u postřikovačů Horsch Leeb dosahuje umístěním trysek s rozestupem po 25 cm při aplikační výšce snížené na 30 cm nad porostem. Vyšší počet trysek a nižší aplikační výška znamenají lepší zasažení ošetřovaných plodin i vyšší odolnost postřiku vůči úletu.

Aby se postřikovač mohl pohybovat rozdílnou aplikační rychlostí bez většího vlivu na aplikovanou dávku i velikost kapkového spektra, toho lze u techniky Horsch dosáhnout dvěma způsoby. Ten, co je na trhu delší dobu využívá vícenásobných držáků s pneumatickým ovládáním jednotlivých trysek. V maximální možné konfiguraci jsou použity dvou a čtyřnásobné držáky, jednotlivé trysky se přepínají automaticky (podle tlaku vyvozeného čerpadlem) a obsluha postřikovače má tak vyšší variabilitu v pojezdové rychlosti a tím může dosáhnout i vyšší výkonnosti.

Druhé řešení využívá systému Raven a pulsně-šířkového spínání trysek s frekvencí 20 Hz. U tohoto řešení je tlak čerpadla měněn jen v malém rozsahu, nebo vůbec. Kapkové spektrum se tak nemění, a pokud je vhodně zvoleno, přináší i nejvyšší účinnost postřiku bez ohledu na velikost aplikované dávky.

Oba systémy krom udržení kapkového spektra dovolují jednak přesné vypínání trysek při dojíždění na souvrať, nebo posunutí aplikačních ramen nad již ošetřenou plochu, ale umí i kompenzaci aplikované dávky s ohledem na různou obvodovou rychlost trysek při zatáčení postřikovače. A samozřejmostí je i variabilní aplikace, která je zatím prováděna uniformně v celém pracovním záběru, ale v budoucnu bude možná měněna ve větším rozlišení.

Celý článek najdete v Mechanizaci zemědělství 4/2023.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down