26.03.2023 | 06:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Efektivní spojení dvou operací

I při sklizni kukuřice na zrno vzniká stejný problém, jako při sklizni silážní kukuřice.  Tento problém spočívá v ujíždění zbylých stonků kukuřice na strništi koly kombajnu a traktorů. Do půdy zamáčknuté stonky se pak jen těžko dají rozdrtit rotorem mulčovače. Řešení má firma Geringhoff - odlamovací adaptér Horizon Star III (Razor), který současně drtí zbylé části stonků na strništi ještě před tím, než přes ně přejedou pneumatiky sklízecí mlátičky či později také traktoru s přívěsem.

Technologie firmy Geringhoff zdařile integruje proces aktivního drcení stonků do procesu sklizně zrna. Pod vtahovacími válci se otáčí dva speciálně tvarované hybridní nože, které se starají o rozbití zbývajících stonků strniště těsně nad úrovní půdy. Přitom si může zemědělec zvolit, zda požaduje roztrhání stonku anebo úplné odstranění strniště. Horizon Star III Razor získal na podzim roku 2019 na veletrhu Agritechnica od společnosti DLG stříbrnou medaili jako první odlamovací adaptér na světě, schopný souběžného drcení zbylých částí stonků na strništi již v průběhu sklizně.

Tím, že dojde k perfektnímu rozbití strniště, přispívá k zamezení šíření zavíječe kukuřičného, který nemá k dispozici „příbytky“ pro přezimování, a ke zvýšení polní hygieny. Jedna sada nožů pro drcení zbylých částí stonků vydrží 250–300 hektarů, poté je třeba ji vyměnit. To znamená určité náklady navíc, nicméně na druhou stranu se uspoří následná samostatná operace mulčování, která také není zcela levná. Po sklizni zrnové kukuřice adaptérem Horizon Star III Razor je možné přistoupit rovnou ke zpracování půdy.

Systém „Razor“ lze do adaptéru doplnit na přání. Základní dvoudílný rám adaptéru je flexibilní. Každá sekce se může vertikálně vykyvovat v úhlu až osmi stupňů. Naklápěcí rám umožňuje přesnější kopírování nerovností na poli.

Odlamovací adaptér Horizon Star III byl k vidění na doprovodné výstavě Dnu otevřených dveří společnosti AGRI-TECH v jejím sídle ve Slavkově u Brna.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down