08.03.2023 | 10:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Různé technologie zpracování půdy od Agrisem

Agrisem je společnost zrozená ve Francii v polovině 90 let specializující se na vývoj a výrobu strojů na zpracování půdy a setí. Zabývá se mimo jiné stroji pro nekonvenční systémy zpracování půdy, kdy je zpracování půdy redukováno například na pásové zpracování půdy nebo na mělké zpracování půdy. Technologie jde ruku v ruce s technologií přímého setí. V České republice je jedním z výhradních dovozců strojů Agrisem společnost Cime s.r.o.

Zlatý Disc-O-Mulch

Talířový podmítač Disc-O-Mulch je v sortimentu společnosti Agrisem již stálicí. Nyní je k dispozici ve dvou verzích R a Gold. Novější Gold je určena pro použití v obtížných podmínkách například pro zamíchání velkého množství posklizňových zbytků nebo organického hnojiva. Esem v rukávu Zlaté verze je 3D jistící patentovaný systém nazývaný "pigtail". Jde v podstatě o pružinu, která má vylepšenou konstrukci vinutí a opravdu vypadá jako zatočený prasečí ocásek. Systém zajišťuje větší pevnost v tvrdé půdě, ale také větší zdvih a tím i lepší průchodnost. Tu ještě podtrhuje velká světlá výška rámu (815 mm). Riziko ucpání je tak malé.

Tento nový stroj je v sortimentu v šířkách 4, 5 a 6 metrů a je vybaven řadou zajímavých funkcí, jako je hydraulické nastavení hloubky, a nebo možnost montáže secího stroje pro současný výsev meziplodiny. Na výstavě Sima byl vystaven v nesené verzi.

Pásové zpracování půdy

Na výstavě Sima byl k vidění i zástupce pásového zpracování půdy Stripcat. Stroj Stripcat byl poprvé představen na Simě v roce 2013 a od té doby doznal některých změn. Na letošní výstavě se ukázala druhá generace Stripcat II a k vidění byl například i systém AirXconnect pomocí kterého se stroj nastavuje, a to na terminálu přímo z kabiny traktoru.

Pásové zpracování půdy nese řadu výhod, mezi které patří, snížený odpar vody z půdy a lepší vodní kapilarita, rychlejší rozložení rostlinných materiálů, přesné uložení hnojiv v půdním profilu, lepší vzcházivost porostu a zdravý a mohutný kořenový systém a v neposlední řadě úsporu pohonných hmot.

Stripcat zpracovává půdu v pásech pomocí pracovních jednotek umístěných na rámu. Šířka zpracování je 25 cm a rozteč mezi řádky je nastavitelná. Jednotka je uchycená na rám pomocí paralelogramu s pneumatickým přítlakem a je tvořena jednotlivými pracovními orgány. Celou práci začíná řezací disk s vodicím hloubkovým kolem, následuje tandem čistících hvězdic, které čistí řádek od rostlinných zbytků. Pak přichází na řadu radlička zpracovávající půdu, případně ukládající hnojivo a ihned následována ohraňovacími disky tvarujícími pás zpracované půdy. Nastavení hloubky radličky je mechanické a velmi snadné, na přání je k dispozici hydraulické non-stop jištění. Také ohraňovací disky jsou nezávisle nastavitelné. Posledním orgánem je zamačkávací kolečko, které zpětně půdu konsoliduje a disponuje plynule nastavitelným pneumatickým přítlakem.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down