06.04.2023 | 10:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Začalo to v malé kovářské dílně

Nemám moc rád cestování autobusem. A tak jsem informaci o cestě do Heeslingenu, kde se měla konta oslava sta let vzniku firmy Fricke a který se nachází nedaleko Hamburku, nepřijal s nadšením. Ale nakonec to bylo fajn. Autobus byl pohodlný a díky sněhové kalamitě, a proto i uzavřeným letištím a v kombinaci s řidičem, co s ním dokázal objet uzavřenou silnici i po polní cestě, to byl v ten čas zřejmě nejlepší způsob dopravy.

Cestou jsem v autobusu několikrát slyšel, že vše začalo v malé kovářské dílně. Bylo tomu skutečně tak. Počátek společnosti je datován do roku 1923 a spojen se jménem Dietrich Fricke. Od té doby ušla tato stále rodinná firma dlouhý kus cesty. Později ji vedl Wilhelm Fricke, nyní je v péči Hanse-Petera Frickeho, zastupujícího tedy třetí generaci, a nově v ní začínají pracovat již i jeho dva synové. Právě s osobou Hanse-Petera Frickeho je spojen i největší rozvoj společnosti, který začal v roce 1992. Tehdy mladý Hans-Peter reagoval na situaci spočívající v nedávném spojení Německa. Oblast bývalé NDR znamenala velkou obchodní příležitost a té se podařilo využít. Teprve poté započala významnější expanze na zahraniční trhy. Dnes má Fricke Holding 67 poboček v 26 zemích a zaměstnává 3500 pracovníků.

Nejen Granit Parts

U nás máme společnost Fricke Holding spojenou především s dodávkami širokého sortimentu náhradních dílů pod obchodní značkou Granit Parts. Nakonec Granit Parts stvoří více jak polovinu z obratu 1,4 mld euro, který holding vykazuje. Sortiment zastoupených dceřiných společností je však bohatší. Můžeme uvést například firmu Fricke Landmaschinen zabývající se po Evropě prodejem techniky Claas a Fendt, Saphir zaměřenou na montáž a prodej jednoduché závěsné techniky, Hofmeister & Meincke dodávající náhradní díly na nákladní automobily, Fricke Nutzfahrzeuge, která prodává nákladní automobily DAF, nebo Foras orientovanou na zahradní, komunální a lesní techniku. Součástí holdingu je i rozsáhlý bazar zemědělské techniky, především německých značek. Ten jsme mohli navštívit, a i když to bylo ve sněhové vánici, a vidět velké množství zánovních strojů bylo zajímavým zážitkem.

Zajímavých zážitků mohlo být na akci i více. Večer se konala party s doprovodným programem ve stanu s kapacitou několika tisíc návštěvníků, pro jejichž pobavení byla připravena i 45 m vysoká vyhlídková gondola. Bohužel v počasí připomínajícím horské středisko se zákazem vycházení se svezli jen ti nejotrlejší.  

Tři kategorie dílů

Prodej náhradních dílů je specifická disciplína. Jde totiž o to, že se v něm mísí kvalita a cena dílů. Ten, kdo si koupí originální díl, jistě nepochybuje o jeho kvalitě, ale zřejmě váhá v tom, zda do něj investuje větší sumu peněz. Kdo se rozhodne jít neoriginální cestou, ten požaduje dobrou kvalitu za dobrou cenu. A to je typický zákazník firmy Granit.

Společnost Granit Parts však umí uspokojit přání různých zákazníků. V nabídce má totiž tři skupiny náhradních dílů. Jednak takzvaně neoriginální, dále ty známé pod zkratkou OES (Original Equipment Supplier) a pocházející od dodavatelů navázaných přímo na výrobce techniky, a samozřejmě i díly OEM (Original Equipment Manufacturer), kterým se říká originální a běžně jsou k dostání v autorizovaných servisech.

Celý článek najdete v Mechanizaci zemědělství 5/2023.*

Popis fotografií: Hans-Peter Fricke na slavnostním galavečeru, kterým provázela moderátorka Barbara Schöneberger, Endurance Carbide je populární úprava opotřebitelných dílů, pro náhonové hřídele má Granit samostatnou značku Blue Line , Black Edition je značka ručního a akumulátorového nářadí, na vyhlídkové gondole se s ohledem na počasí svezl málokdo a návštěva bazaru proběhla ve sněhové vánici

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down