14.04.2023 | 06:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Robustní a výkonné terénní automobily

V roce 1982 začala kopřivnická Tatra vyrábět vozidla Tatra 815. Jednalo se o těžký nákladní automobil, konstruovaný k provozu jak po silnici, tak i v nezpevněném, velmi těžkém terénu. V praxi byly a jsou k vidění vozidla s různou konfigurací náprav, což poukazuje na zavedení stavebnicové konstrukce Tatry. Tatra 815 tak mohla být vyrobena v provedení již dvounápravovém, třínápravovém, čtyřnápravovém, pěti- i šesti nápravovém. Ve všech případech se jednalo o plně pohonné vozidlo, které má všechny nápravy hnané – tedy od 4 × 4 až po 12 × 12.

Zpočátku montovala Tatra do modelů Tatra 815 jen své vzduchem chlazené motory. Po zahájení spolupráce s automobilkou DAF začala nabízet i motory Paccar MX-11 s chlazením kapalinou. Motory dokážou nabídnout výkon v rozmezí 230–440 kW, tj. 310–590 k.

U zákazníků z nejrůznějších odvětví, ať je to stavebnictví nebo lesnictví, či také zemědělství, se vozidla Tatra 815 velmi osvědčily. Motor měl velký výkon a podvozek tatrovácké koncepce vynikající průchodnost těžkým terénem. I na velkých nerovnostech zůstávají všechna kola podvozku stále v kontaktu s podložkou díky výkyvným polonápravám. V dalších modernizacích pak Tatra uvedla na trh modelové řady TERRN°1 a Terra, nápadné také novým designem kabiny i novými motory.

Vozidel Tatra 815 se vyrobily již desítky tisíc také díky tomu, že nacházely velmi široké možnosti využití. Nejvíce byly k vidění jednostranné nebo třístranné sklápěče Tatra 815 S1 a S3, následované valníkovou plošinou a tahačem návěsů a těžkých přívěsů. Dokonce bylo možná, a to byla vyhlášená lahůdka kopřivnické Tatry, montáž vybraných nástaveb přímo na příčníky nosné roury. Nástavba a s tím i těžiště vozu se usadily příznivě nízko, takže vozidlo si zachovávalo svou vyhlášenou stabilitu v terénu.

Dále jsou vozidla Tatra 815 známá i v provedení jako autojeřáb (nejčastější nástavba AD-20 s nosností dvaceti tun se zasunutým výložníkem), dále s domíchávači betonu nebo s nástavbou UDS-110, která vozidlo proměnila v samojízdné rypadlo. UDS-110 je zkratka od spojení slov Univerzální dokončovací stroj a pochází z Uničovských strojíren. Teleskopický výložník zvětšoval akční rádius rypadla při práci. Nástavba UDS-110 měla vlastní motor. Z kabiny nástavby UDS-110 mohl strojník ovládat i pojezd, řízení a motor Tatry.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down