11.04.2023 | 11:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Dvacet let havlíčkobrodského střediska

Na středisku firmy Agrall, které se nachází v Havlíčkově Brodě, pořádají každé jaro den otevřených dveří. Poslední stihli v březnu roku 2020, tedy těsně před vypuknutím koronavirových omezení. Po dvouleté přestávce a v časech kdy se nebezpečný virus dostal zcela do pozadí, se návštěvní den rozhodli uspořádat znovu.

Jak nám řekl ředitel střediska Václav Dobrý, své zákazníky i další zájemce o techniku Claas a Väderstad si pozvali i s ohledem na to, že letos Agrall Havlíčkův Brod oslaví 20. výročí své existence. Dnes sídlí v moderním areálu, který sdílí s firmou Agrall Servis orientovanou na služby prováděné především se sklízecími mlátičkami a řezačkami Claas, přičemž v nabídce je i přesné setí a též aplikace tekutých statkových hnojiv.

A jak úspěšní jsou v Havlíčkově Brodě v prodejích a servisu? Podle Václava Dobrého byl loňský rok v prodejích rekordní a vrátilo se v něm úsilí, které do prodeje a služeb zemědělcům dříve investovali. Ale nešlo jen o rekordní prodeje. Došlo i k personální stabilizaci a to nejen na postu prodejců, ale i servisních techniků, kteří jsou nedostatkovým zbožím. Nyní jich mají osm a krom toho že umí opravovat stroje umí s nimi i jezdit a podle slov Václava Dobrého je velmi důležité i to, že jsou ochotní mimořádné situace řešit i mimo pracovní dobu.

V prodejích loni dominovaly sklízecí mlátičky, zejména z modelové řady Lexion. Zajímavé bylo, že ač Vysočina je regionem, kde jsou tradiční vytřasadlové modely, v poslední době tomu bylo jinak a zhruba polovina prodaných kombajnů byla v hybridním provedení. Sklízecích mlátiček Trion se prodalo méně, přece jen je to novinka a také trend spočívající v nákupu extra výkonné techniky se zatím nemění.

Zajímavé byly i prodeje traktorů, kde dominovaly modely s výkonem motoru přes 200 k v nichž je Claas dobře konkurenceschopný a umí nabídnout prvky s moderní výbavy, kterou zemědělci stále častěji požadují. Unikátní systémový traktor Xerion v tomto kontextu asi netřeba zmiňovat. A tradičně dobrý byl i zájem techniku Vädestad. Nejen v podobě přených secích strojů Tempo, které u nás mají značné renomé, ale i další mechanizace pro setí a zpracování půdy.

A co mohli na DOD vidět návštěvníci? Několik zajímavých kousků techniky se určitě našlo. Třeba dvě sklízecí mlátičky Claas Trion v provedení 660 a 750, nebo řezačka Jaguar z nové devítistovkové řady. Zajímavým traktorem byl určitě Axion 870 vybavený systémem centrálního huštění pneumatik a agregovaný s přesným secím strojem Tempo. Na secím stroji zaujal přijímač systému E-Services, který umožňuje bezdrátové ovládání secího stroje například pomocí tabletu s patřičným softwarem.

A patrně největší pozornost poutal Xerion 4200 s aplikační nástavbou Kaweco a botkovým aplikátorem Bomech. Tato výkonná souprava dovolí efektivní aplikaci kejdy při nízkém utužení půdy. Zejména v současné době, kdy je zvýšená cena minerálních hnojiv je aplikace tekutých statkových hnojiv s nízkými ztrátami dusíku velmi důležitá. A bez moderní techniky ji provést nelze.*

Ředitel střediska Agrall Havlíčkův Brod Václav Dobrý (vpravo) a předseda představenstva společnosti Agrall Josef Trávniček před sklízecí mlátičkou Claas Trion     

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down