26.04.2023 | 06:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Evoluce v secích strojích završena

Setí obilovin, ozimé řepky či hrachu na velkých výměrách obstarával v podniku AGROSERVIS TRADING pneumatický secí stroj, který měl sice velký záběr, ale v transportní poloze byl širší, než tři metry. Pracovníci podniku se proto rozhodli pořídit si něco praktičtějšího, se šířkou v transportní poloze do tří metrů. Zároveň požadovali pracovní záběr dvanácti metrů, absenci talířů či jiné sekce pro přípravu půdy a velkokapacitní zásobník osiva.

Oslovili několik výrobců secích strojů. Nejvíce je zaujala firma Horsch, která zrovna v té době přišla se secími stroji řady Serto SC. Velký model Serto 12 SC měl požadovaný záběr dvanácti metrů, nechyběl ani velkokapacitní zásobník.  Náprava v zadní části zásobníku slouží pouze jako transportní – při setí je zdvižena nahoru a široké pneumatiky se půdy ani nedotýkají. Secí stroj pojíždí po svém pneumatikovém válci, a to i při otáčení na souvratích, které tak nadměrně neutužuje. Pneumatikový válec má také šířku dvanácti metrů. Složen do transportní polohy má secí stroj Serto 12 SC celkovou šířku v limitu tří metrů. První secí stroj Serto 12 SC byl pořízen v září 2018, druhý v prosinci 2019 a v srpnu 2022 přišlo ještě třetí Serto 12 SC, doplněné čerstvou novinkou: rozdělovacími hlavami Row Control.

Nové Serto 12 SC pracuje s traktorem John Deere 7R 310 nové generace. Silný traktor si se secím strojem jenom hraje a jeho devítilitrový motor, pracující v Eco režimu, si na hektar řekne o pouhých 2,8 litrů nafty.

Další zajímavé informace přinese Mechanizace č. 5/2023.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down