23.04.2023 | 07:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Způsobí hybridní pohon revoluci ve speciálních traktorech?

Zhruba před čtyřmi roky představil Landini zcela inovovanou modelovou řadu traktorů Rex. Ty jsou určeny k pracím ve speciálních kulturách – v sadech a vinicích. I přes velmi pozitivní ohlasy na nové traktory pokračoval vývoj dál.

Jeho výsledkem je úplně nový koncept traktoru s označením Rex 4 Electra. Tento traktor je vyřešen tak, že je osazen vznětovým čtyřválcovým motorem o výkonu 81 kW/110 k a navíc ještě dvojicí elektromotorů. Ty pohánějí přední nápravu.

Zdrojem elektřiny je generátor, připojený ke vznětovému motoru. Tento generátor napájí lithium-iontovou baterii. Elektřina z baterie prochází ještě skrz měnič napětí a pak do obou elektromotorů, umístěných na přední ose.

Tak, jak je nový pohon, je nová i převodovka. Mechanická skříň je robotizovaná – jak rychlostní stupně, tak i skupiny se mohou řadit bez vypínání spojky. Díky tomu se tato převodovka ovládá jednoduše prostřednictvím multifunkčního joysticku. A zároveň nabízí Rex 4 Electra obsluze i možnost, zvolit si režim automatického řazení. Potom řidič traktoru určuje již jenom směr a rychlost jízdy a převodovka řadí rychlostní stupně samočinně.

Jakkoli je u speciálních traktorů velmi důležitá obratnost, díky elektrickému pohonu přední nápravy se u Rex 4 Electra ještě zlepšuje. A to díky režimu, označovanému jako „torque vectoring“. Na přední nápravě nechybí ani hydraulické odpružení. Také kabina obdržela nový systém odpružení, u něhož si obsluha může zvolit tuhost. V součinnosti obou systémů se výrazně zvýšil komfort pro řidiče v kabině při práci.

Traktor Rex 4-120 F Electra byl jako novinka vystaven na stánku výrobce Landini na mezinárodní výstavě EIMA 2022 v Bologni.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down